20.04.2024.
HomeNovostiRusija tvrdi da su iz BiH isporučene trule kruške, sumnjaju na bakterioznu...

Rusija tvrdi da su iz BiH isporučene trule kruške, sumnjaju na bakterioznu bolest

Federalna služba za veterinarstvo i fitosanitarni nadzor u Rusiji – Rosselkhoznadzor tvrdi da su u uvezenim kruškama iz BiH pronašli karantensku bakterioznu bolest koja je izazvala njihovu trulež. “Riječ je o voću koje je isporučeno u Rusiju za euroazijske zemlje ekonomske unije (EAEU). Na njemu je otkrivena smeđa trulež (lat. Monilia fructigena) koja je zapravo karantenska bakteriozna bolest koja kod krušaka i jabuka prouzrokuje trulež”, pojasnili su iz Rosselkhoznadzora, piše Klix.ba.

Naveli su i to kako je ova bolest voća otkrivena tijekom fitosanitarne kontrole krušaka izvezenih u Rusiju. “Voće je uvezeno uz fitosanitarne certifikate koje je izdala Nacionalna uprava za zaštitu bilja BiH”, dodali su. Istaknuli su da će Rosselkhoznadzor o navedenoj situaciji razgovarati s Odjelom za zaštitu bilja pri Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, piše Russia Today.

“U cilju očuvanja fitosanitarne sigurnosni na teritoriji Rusije, Rosselkhoznadzor zadržava pravo da nameće privremena ograničenja”, naveli su. Ranije je objavljeno da je Rosselkhoznadzor zabranio isporuku rajčica i jabuka iz Azerbejdžana od 10. prosinca. Kasnije su pojasnili da je od 16. prosinca dozvoljen uvoz rajčica u Rusiju samo od jednog proizvođača u Afganistanu.

 

 

 

klix.ba

 

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti