22.07.2024.
HomeSvijetRusija spaljuje plin koji je prije izvozila u Njemačku, jer ga sada...

Rusija spaljuje plin koji je prije izvozila u Njemačku, jer ga sada ne može nikom drugom prodati

Dok cijene energije u Evropi vrtoglavo rastu, Rusija spaljuje velike količine prirodnog plina, pokazuje analiza koju je objavio BBC News.

Navodi se da postrojenje, blizu granice s Finskom, spaljuje plin u vrijednosti od procijenjenih 10 miliona dolara svaki dan. Stručnjaci kažu da bi se taj plin prije izvozio u Njemačku.

Njemački ambasador u Ujedinjenom Kraljevstvu rekao je za BBC News da Rusija spaljuje plin jer ga ne može prodati negdje drugo.

Međutim, naučnici su zabrinuti zbog velikih količina ugljen dioksida i čađi koje stvara, što bi moglo dovesti do bržeg otapanja arktičkog leda.

Analiza Rystad Energya, u koju je BBC imao uvid, pokazuje da se oko 4,34 miliona kubnih metara plina spali svaki dan.

Plin dolazi iz novog postrojenja za proizvodnju ukapljenog prirodniog plina (LNG) u Portovaji, sjeverozapadno od Sankt Peterburga. Prvi znakovi da nešto nije u redu i da Rusi spaljuju plin prijavili su finski građani koji žive blizu granice i koji su početkom ljeta uočili veliki plamen na horizontu.

Portovaja je smještena u blizini kompresijske stanice na početku plinovoda Sjeverni tok 1, kojim se pod morem doprema plin u Njemačku.

Opskrba kroz taj plinovod je ograničena od sredine jula, a Rusi krive tehničke probleme za manju isporuku. Njemačka kaže da je riječ o političkom potezu nakon ruske invazije na Ukrajinu. Međutim, od juna, istraživači su primijetili značajno povećanje toplote koja izlazi iz objekta, a za koju se smatra da je posljedica spaljivanja plina, odnosno, izgaranja prirodnog plina.

federalna.ba/Fena

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti