Rusi tvrde da su u Ukrajini ubili 51 državljanina BiH: Ubili su oni i više u srpskoj agresiji na našu zemlju

0

Rusko Ministarstvo oddbrane obajvilo je tabelu u kojoj je navedeno da su ruske snage na ukrajinskom ratištu navodno ubile 51 državljanina BiH.

U objavljenoj tabeli Ministarstvo odbrane Rusije navelo je podatke koji se odnose na 64 države iz cijelog svijeta, a koji uključuju brojeve o tome koliko je navodno stranih državljana došlo na ukrajinsko ratište, koliko ih je ubijeno, koliko deportovano iz Ukrajine, te koliko ih je još u Ukrajini.

Ako su ovi podaci tačni, jer za sada nije stigla nijedna nezavisna potvrda tačnosti, u Ukrajinu je iz BiH došlo 167 plaćenika, 51 je ubijen u borbama, 46 ih je deportovanih, a navodno u Ukrajini se još nalazi 70 osoba iz BiH koji se bora na strani ukrajinske vojske.

Od zemalja iz regiona, najviše ih je, prema ruskom ministarstvu, došlo iz Hrvatske 204. Od tog broja 74 ih je ubijeno, a 51 deportovano. BiH među zemljama regiona zauzima drugo mjesto, a nakon naše države slijedi Kosovo, odakle je u Ukrajinu naovdno došlo 156 ljudi. Od tog broja 61 je navodno ubijeno, a 60 deportovano. Iz Sjeverne Makedonije, tvrde Rusi, došlo je 79 plaćenika, 21 ih je ubijen, a 19 deportovano. Iz Crne gore je su došle dvije sobe, od kojih je jedna već unbijena.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić je u izjavi za Raport.ba demantovao navode Ministarstva odbrane Rusije, ističući kako se na ukrajinskom ratištu, prema zvanično dostupnim podacima, nalaze dvije sobe, od kojih je jedna na strani ukrajinskih, a druga na strani ruskih snaga. Napominje kako nema podataka da je ijedan državljanin BiH poginuo na ukrajinskom tatištu.