Grlić Radman demantirao Lavrova: Nemamo podatke o pogibiji ijednog Hrvata u Ukrajini

0

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) demantiralo je navode ruskog Ministarstva obrane o navodnom velikom broju Hrvata koji su poginuli u obrani Ukrajine i velikom broju onih koji su dezertirali.

Ministarstvo kaže da nema podatke da je tamo poginuo ijedan hrvatski državljanin.

“MVEP nije upoznat s navedenim informacijama. U prilog tome govori činjenica da Veleposlanstvo RH u Ukrajini od početka ruske agresije na Ukrajinu nije izdalo nijednu sprovodnicu. Stoga, apeliramo na suzdržavanje od širenja nepovjerenih informacija osjetljive naravi”, priopćilo je Ministarstvo.

Ministar Gordan Grlić Radman kazao je za “Jutarnji list” kako “zasad Ministarstvo vanjskih poslova ni hrvatska Vlada nemaju informaciju da je u ratu u Ukrajini poginuo ijedan hrvatski državljanin”.

Rusko Ministarstvo obrane priopćilo je u petak 17. lipnja u svom redovitom izvješću o stanju na frontovima kako su od 24. veljače u Ukrajini ubijena 74 hrvatska državljana koji su se borili na strani Ukrajine.

Ukupno se na strani Ukrajine borilo 204 Hrvata, a sada ih je ostalo još 79, dok je 51 napustio Ukrajinu, objavilo je u petak rusko Ministarstvo obrane u svom dnevnom izvještaju o stanju na ukrajinskom ratištu.

I hrvatska veleposlanica u Ukrajini Anica Đamić demantirala je navode ruskog Ministarstva obrane o velikom broju Hrvata poginulih u Ukrajini i velikom broju onih koji su otišli iz Ukrajine.

“U povodu te vijesti koja se počela širiti u našim medijima o značajnom broju hrvatskih državljana poginulih ili odbjeglih u borbama u Ukrajini, mogu samo reći da mi o tome nemamo nikakvih saznanja”, kazala je Đamić.

Prema njenim riječima, velika je vjerojatnost da bi se članovi njihovih obitelji obratili hrvatskom veleposlanstvu koje je ionako dužno brinuti o hrvatskim građanima koji se nalaze u Ukrajini.

“A s obzirom da to nije bio slučaj, mogu samo zaključiti da se radi o neistinitim tvrdnjama”, kazala je veleposlanica Đamić za Hrvatsku radio-televiziju.

Na strani Ukrajine u ratu sudjeluje određeni broj hrvatskih građana, ali o njihovu broju nema službenih informacija. Službeno je dosad potvrđeno da je jedan hrvatski državljanin ranjen u borbama, a da su jednog zarobile snage samoproglašene Narodne Republike Donjeck.

Rusko Ministarstvo obrane objavilo je da je od 24. veljače u Ukrajinu stiglo 6.956 stranaca koji se bore na strani Ukrajine, a da ih je poginulo 1.956. Tvrde da ih je najviše stiglo iz Poljske – njih 1.831, Rumunjska – 504 i Velike Britanije – 422, a da je Hrvatska sa 204 na četvrtom mjestu od europskih zemalja.

Rusija je 24. veljače bez objave rata napala Ukrajinu. Ukrajinske vlasti pozvale su međunarodne dobrovoljce da pomognu u obrani Ukrajine, uz iste uvjete i istu plaću kakvu imaju Ukrajinci.

Rusija od početka agresije govori o velikom broju dobrovoljaca na ukrajinskoj strani iz niza država, među kojima i Hrvatske.

Ruska strana tvrdi kako se radi o plaćenicima, a vlasti samoproglašene Narodne Republike Donjeck osudile su na smrt dva britanska i jednog marokanskog dobrovoljca koje su ruske snage zarobile u Mariupolju.