14.07.2024.
HomeNovostiRusi sve manje vjeruju Srbima: Zamjenik Sergeja Lavrova nije bio nimalo zadovoljan...

Rusi sve manje vjeruju Srbima: Zamjenik Sergeja Lavrova nije bio nimalo zadovoljan Vučićevim odgovorima, odmah je napustio Srbiju

Zamjenik ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Aleksandar Gruško napustio je Srbiju ubrzo nakon susreta sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji je održan u utorak, nazadovoljan epilogom sastanka na Andrićevom vencu.

Prema informacijama “Nove” dobijenih od izvora iz vrha vlasti, gost iz Moskve otkazao je ranije dogovorene obaveze u prijestonici Srbije, a povod za ovakvu odluku bio je Vučićev odgovor na pitanje kako srpsko oružje završava na ukrajinskom frontu.

Sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa zamjenikom ministra vanjksih poslova Aleksandrom Gruškom prošao je bez uobičajene medijske pompe i sveo se isključivo na jednu objavu na društvenoj mreži Instagram gdje je uz kisele osmijehe poručeno da je susret bio “dobar”.

“Dobar razgovor sa zamenikom ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Aleksandrom Gruškom. Još jednom sam izrazio zahvalnost Rusiji na podršci koju je pružila Srbiji po pitanju Rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama i posebno za podršku teritorijalnom integritetu Srbije u skladu sa Poveljom UN. Razmotrili smo sveukupne bilateralne odnose Srbije i Ruske Federacije i ocenili ih kao vrlo dobre”, napisao je Vučić na svom Instagram nalogu.

Nedugo zatim, otkriveno je da sastanak nije prošao baš toliko dobro kako je to Vučić opisao, a da je problem nastao kad je na red došla tema – srpsko oružje u Ukrajini.

Prema riječima izvora “Nove” iz vrha vlasti, gost iz Rusije nije prihvatio argumentaciju da Srbija nema uticaj na to gdje će njeno oružje da završi nakon što ga proda.

“Nakon sastanka Gruško je bio nezadovoljan, odlučio je da ranije napusti Srbiju i da otkaže prethodno dogovorene obaveze nakon susreta sa Vučićem”, objašnjava naš sagovornik.

Ruskoj strani se, kako navodi izvor “Nove”, nije dopalo ni to što je dvodnevna posjeta Gruška prošla bez adekvatne medijske pokrivenosti, što je zvanični Beograd objasnio time da se na njih vrše veliki pritisci od strane Zapada.

“Rečeno im je da je identična situacija bila i kad je dolazila ukrajinska delegacija u Beograd, predvođena njihovim šefom diplomatije i Olenom Zelenskom, suprugom predsednika Ukrajine. Takođe, skrenuta im je pažnja da Srbija na taj način želi da pokaže da su svi dobrodošli, ali da ne bi da provocira nijednu od dve zaraćene strane”, objašnjava izvor televizije Nova.

Gruško se tokom boravka u Beogradu sastao i sa ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem, potpredsjednikom Vlade Aleksandrom Vulinom, ministrom vanjskih poslova Markom Đurićem i ministrom Nenadom Popovićem.

“Problemi u komunikaciji sa Putinom”

Sagovornici “Nove” dodaju da “problemi u komunikaciji” koji su nastali tokom sastanka sa Gruškom nisu jedini i da, za razliku zamjenika Sergeja Lavrova sa kojim je Vučić ipak uspio da razgovara, takvu vrstu sreće nije imao kad je u pitanju predsjednik Rusije, Vladimir Putin.

“Vučić je tri puta zvao Putina, ali on nije hteo da mu se javi. To je jedna vrsta poruke i svi je vrlo dobro razumeju. Bilo je pokušaja da se komunikacija popravi preko Aleksandra Babakova, zamenika predsednika Državne dume Rusije, ali to je bilo bezuspešno”, navodi sagovornik televizije Nova.

Sagovornici “Nove” ističu i da, uprkos tome što Vučića opterećuje to što njegov ruski kolega neće da komunicira sa njim, on tu činjenicu koristi u komunikaciji sa zapadnim diplomatama i državnicima:

“Nerijetko na tim sastancima ističe kako je na distanci i da se sa Putinom nije čuo i video od početka rata u Ukrajini, izuzev jednom prilikom u Pekingu gde su obojica učestvovali na forumu kineske inicijative ‘Pojas i put’.”

Šta je to iznerviralo Gruška?

Prema riječima izvora “Nove”, Gruško je tražio od Vučića informacije na koji način i kako dolazi do toga da oružje proizvedeno u Srbiji završava na ukrajinskom frontu.

“Izneo je stav da je za Moskvu neprihvatljivo da se države koje smatraju prijateljskim povezuju na taj način sa njihovim neprijateljima. S druge strane, predsednik Srbije je rekao Grušku da srpska strana nije dostavljala oružje Ukrajini i da od početka sukoba izbegava takvu vrstu trgovine. Vučić je mu je govorio da je oružje, iako je stiglo na front, došlo preko drugih država, a ne direktno preko Srbije, te da ne mogu biti odgovorni zbog toga što je neka druga država odlučila da proda oružje koje je prethodno kupila od naše države”, navodi on.

Ono što je, kako navodi izvor “Nove”, ostalo upečatljivo, to je da Gruško nije u potpunosti prihvatio argumentaciju koju je iznio Vučić, s obzirom na to da su do ruske strane i ranije stizale slične informacije i da se sve češće govori o srpskoj pomoći Ukrajini preko posrednika.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti