20.07.2024.
HomeNovostiRusi opet napali Kijev dronovima kamikazama

Rusi opet napali Kijev dronovima kamikazama

Nekoliko eksplozija odjeknulo je u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima u Kijevu, tačno sedam dana nakon što su Rusi izvršili napad na ukrajinski glavni grad, objavio je francuski AFP.

Agencija Reuters je objavila da je napad izveden bespilotnim letjelicama – kamikazama, pozivajući se na objavu Andrija Jermaka, šefa ureda ukrajinskog predsjednika.

“Rusi misle da će im to pomoći”, napisao je Jermak putem Telegrama, aplikacije za razmjenu poruka.

Tri eksplozije su se začule u razdoblju od 6.35 do 6.58 sati po lokalnom vremenu. Sirene su označile zračnu uzbunu neposredno prije prve eksplozije.

Gradonačelnik Vitalij Kličko rekao je da je napadu dronovima u Ševčenkovskom okrugu oštećeno nekoliko stambenih zgrada.

Naveo je da je izbio požar u zgradi koja nije stambena i da su vatrogasci na terenu, prenosi Ukrinform.

Žestoki napadi

Prošli ponedjeljak, 10. oktobra, Rusi su žestoko bombardirali Kijev i druge ukrajinske gradove i pritom su usmrtili 19 osoba, a ranili 105 potaknuvši međunarodnu osudu. Dan poslije su Rusi nastavili sa zračnim napadima, ali s manje žestine, a glavna meta su im bila energetska postrojenja na zapadu Ukrajine.

Napadi su izvedeni u znak osvete za eksploziju u kojoj je djelomično oštećen Krimski most, strateški vrlo važan za Ruse.

Prošli petak je ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio zadovoljstvo izvedenim zračnim udarima i procijenio da tako razorni napadi na ukrajinske gradove trenutno nisu potrebni.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti