15.04.2024.
HomeNovostiRudari u srijedu stižu u Sarajevo: Protest pred zgradom Vlade FBiH

Rudari u srijedu stižu u Sarajevo: Protest pred zgradom Vlade FBiH

Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH donio je zaključak o održavanju mirnih protesta ispred sjedišta federalne Vlade u Sarajevu u srijedu, 27. marta, u 11 sati. Razlog je taj što zeničkim rudarima još nisu isplaćene januarska i februarska plata. U slučaju da se plate isplate do tada, protest neće biti održan.

– Nećemo odustati od protesta ako ne riješe problem oko plata koje im duguju. U stalnim smo kontaktima sa predstavnicima Elektroprivrede i federalnog Ministarstva energije, rudarstva i industrije. Očekujemo da nam se u ponedjeljak do kraja dana kaže konačno opredjeljenje o pitanju isplate tih zaostalih plata. Držimo se onog što smo zajednički konstatovali na sastanku 14. marta u Kaknju, da je obaveza da se isplate plate, da se to ne može spuštati na nivo dobre volje, kazao je Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH.

Dodatna reorganizacija i restrukturiranje ili zatvaranje rudnika uz ispunjavanje svih obaveza prema radnicima, kaže Husić

Siguran je, dodaje, da su na početku ovog kriznog stanja u Zenici od 26. februara predstavili ispravne stavove, da pored plata ne odustaju od utvrđivanja odluke o statusu rudnika na bazi elaborata koji će napraviti stručni tim Rudnika mrkog uglja Zenica.

– Postoje samo dvije mogućnosti. Da li dodatna reorganizacija i restrukturiranje na planu ljudskih resursa i potpuna optimalizacija brojnog stanja ili odluka o zatvaranju rudnika, uz ispunjavanje svih obaveza prema radnicima, istakao je Husić.

Nedžad Duraković, predsjednik Sindikata pogona Raspotočje zeničkog ugljenokopa, potvrdio je da Sindikat RMU Zenica u saradnji sa granskim federalnim sindikatom vrši pripreme za organizaciju mirnih protesta na kojima bi trebalo biti više stotina učesnika iz svih rudnika Koncerna.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti