24.05.2024.
HomeNovostiRežimski kerberi u Srbiji protiv slobode medija: I turbo folker prijeti novinarima

Režimski kerberi u Srbiji protiv slobode medija: I turbo folker prijeti novinarima

Aca Lukas, pjevač narodne muzike, dao je izjavu za “Srpski telegraf”, u kojoj je prijetio smrću voditeljima Ivanu Ivanoviću i Zoranu Kesiću, zbog toga što, kako ih optužuje, pozivaju ljude na kršenje propisanih mjera tokom pandemije. Ivanović, Kesić i televizija Nova S najavili su tužbu protiv Lukasa.

Lukas je izjavio da će “Ivanovića i Kesića baciti kroz prozor sa desetog sprata ako se njegovoj majci nešto desi”, aludirajući na to da njegova majka gleda emisije popularnih voditelja.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je prijetnje autorima i voditeljima emisija na televiziji Nova S, Zoranu Kesiću i Ivanu Ivanoviću, upućene posredstvom tabloida, i pozvala nadležne institucije da na njih reaguju.

U saopštenju NUNS-a se navodi da Kesiću i Ivanoviću je “javno zaprijećeno smrću” zato što svojim izvještavanjem navodno “unose paniku i ruše propisane mjere zaštite od virusa”.

Kako se navodi, pjevač Aleksandar Vuksanović, poznatiji kao Aca Lukas je u izjavi koju je prenio list Srpski telegraf rekao da će “Ivanovića i Kesića da baci kroz prozor sa desetog sprata” u slučaju da se “nešto desi njegovoj majci”, odnosno da će ih smatrati “lično odgovornim zato što pozivaju stare ljude da izađu na ulicu i da ne poštuju mjere izolacije”.

– Tako je nastavljen niz lažnih i krajnje opasnih tekstova i priloga u provladinim medijima, kojima se ozbiljno ugrožava bezbjednost novinara i medijskih radnika, a ponovo skrećemo pažnju da je u pitanju samo razrada bezobzirne harange koju su započeli visoki državni funkcioneri svojim neodgovornim i neistinitim izjavama, navodi se u saopštenju.

NUNS ocjenjuje da su građani Srbije “u velikoj mjeri dezinformisani i obmanjivani upravo od najviših funkcionera države i provladinih tabloida”, kao i da su novinari redakcija koje su izloženi napadima od početka vanrednog stanja radili profesionalno i u interesu javnosti.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti