27.05.2024.
HomeNovostiRealne cijene goriva u BiH trebale bi biti ispod 2 KM

Realne cijene goriva u BiH trebale bi biti ispod 2 KM

Cijena goriva u Bosni i Hercegovini definitivno treba biti ispod dvije marke po litru, a to dokazuje i uvid u nabavne cijene bh. pumpi, kazao je za „Dnevni avaz“ Almir Bečarević, stručnjak u oblasti energenata.

Nova aplikacija

Kako nam je kazao ministar trgovine FBiH Zlatan Vujanović, aktuelni raspon cijena goriva u FBiH je od 1,91 do 2,31 KM po litru benzina, dok cijena dizela varira od 1,76 do 2,26 maraka.

Dodao je da kada se u obzir uzme aktuelni broj pumpi u FBiH (693), onda to znači da su neke benzinske pumpe već u više navrata snjižavale cijenu goriva.

Ovom prilikom Vujanović je istakao da su vozači napokon preuzeli stvar u svoje ruke.

– Konkretno u posljednjih nekoliko dana imamo više od 10.000 novih skidanja aplikacije Federalnog ministarstva trgovine za praćenje cijena goriva. Već imamo više od 35.000 skidanja, a u aprilu stiže i verzija aplikacije za „Apple“. Očekujemo da će ova aplikacija postati pravi alat u rukama građana koji će na način da će birati odgovorne kompanije diktirati na određeni način i cijene goriva – pojasnio je Vujanović.

Naime, naftaši u BiH razlog za zadržavanje cijena goriva često pronalaze u rafinerijskim cijenama za koje tvrde da ne prate uvijek globalna kretanja.

Međutim, uvidom u rafinerijske cijene, samo od početka ove godine vidljivo je da nisu sve benzinske pumpe poštene, a vlasnici nisu uvijek raspoloženi za sniženje cijene uprkos smanjenju nabavnih cijena goriva.

– Realno je očekivati da se vraćamo u vremena otprije desetak godina, kad je dizel koštao od 1,50 do 1,70 KM po litru. Pohvalno je za one benzinske pumpe koje prate ovaj pad nabavnih cijena. Neću nikad upotrijebiti riječ da pumpe varaju, ali ću reći da ne prate pad rafinerijskih cijena – naglasio je Bečarević.

Rafinerijske cijene

Rafinerijske cijene prikazane su prema podacima svjetske analitičarske kuće S&P Global Platts. Cijene su od 2. do 9. marta pale od 24 do 35 posto.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti