13.07.2024.
HomeNovostiReakcija: Ako Izetbegović smatra da je hapšenje Novalića udar na Bošnjake, je...

Reakcija: Ako Izetbegović smatra da je hapšenje Novalića udar na Bošnjake, je li udar na Dušku Jurišić dokaz za kakvu se BiH on zalaže?

Direktorica Televizije Sarajevo Duška Jurišić naredne sedmice bi mogla biti smijenjena sa ove funkcije, potvrdio je ovo za Oslobođenje Fikret Prevljak, predsjednik Kantonalnog odbora SDA. On je naveo kako su razlog smjene nalazi kantonalne inspekcije, koja je, kako kaže, utvrdila nepravilnosti.

– Inspekcija je zbog nepravilnosti na Televiziji Sarajevo naplatila nekih pet ili šest hiljada maraka. Meni je žao direktorice, ali ne može se biti na tako odgovornom mjestu, a kršiti propise, kazao je Prevljak. Prema njegovim riječima, najviše šansi da postane novi direktor ima Safet Kešo, bivši ministar obrazovanja KS-a.

– To je čovjek koji je profesor, a bio je kantonalni ministar, federalni zatupnik, ima izuzetno lijepu komunikaciju s ljudima, dodao je Prevljak.

Kontaktirali smo i direktoricu TVSA Dušku Jurišić koja se sa ovom izjavom apsolutno ne slaže.

O prekršajnim nalozima?

– 600.000 KM duga TVSA, to je osnovni strah ne samo određenih upravljačkih struktura unutar TVSA nego i određenih političkih struktura, da će se pokrenuti i pitanje krivične odgovornosti za to. 600.000 KM predstavlja čak jednu šestinu subvencije koju TVSA prima iz budžeta KS, što znači da opterećuje budžet maksimalno, rekla nam je Jurišić

– Moja zadaća je bila, prije svega, da unaprijedim program i vrlo sam ponosna na uposlenike koji su intenzivno u protekla tri mjeseca otkad traje vanredno stanje zbog koronavirusa radili i TVSA je sudeći prema reakcijama gledatelja, ne samo iz KS nego iz cijele BiH, maksimalno odgovorila zadatku.

Činjenica jeste da su izrečeni prekršajni nalozi i to baš u vrijeme pandemije kada je inspekcija nekoliko puta dolazila u prostorije TVSA i to doživljavam kao pritisak. Izrečene su prekršajne kazne u visini od 5.000 KM što nažalost za TVSA nije ništa neobično, međutum niko iz SDA nije postavljao pitanja u prethodnim godinama, kada su kazne bile i preko 10 hiljada KM. Sada se pitanje postavlja, što znači da se traži bilo kakav izgovor za moju smjenu.

Ti prekršajni nalozi nisu konačni obzirom da postoji vrlo čvrsto pravno uporište da se inspekcijski nalozi mogu oboriti na sudu i sve je poslano na sudsko odlučivanje, međutim očigledno je da se SDA-u žuri, rekla je Jurišić za Oslobođenje.

O referencama i zaslugama?

Ako predsjednik SDA Bakir Izetbegović smatra da je hapšenje premijera Fadila Novalića udar na Bošnjake, je li udar na Dušku Jurišić dokaz za kakvu se Bosnu i Hercegovinu gospodin Izetbegović zalaže? Moja referenca takođe jeste da sam dvostruki učenik generacije, kao što je to slučaj kod kandidata Safeta Keše, međutim to nije nikakav dokaz kompetentnosti da se može raditi ovaj posao.

Ja se iza patriotizma ne skrivam, zna se ko se krije,  ali svoje znanje i iskustvo ja sam sticala još od 1992 godine. Očigledno će se ova hajka nastaviti, oni će raditi svoj posao, nažalost po mene ovo nije prvi put, poznato je šta se događalo i u prošlosti. Niko nikad nije dovodio u pitanje moju kompententnost, nažalost, moju nacionalnu pripadnost jeste.

Ja mislim da se Sarajevo mora zapitati šta se čini? Ja uporno insistiram da samo kompetentni ljudi, a ne podobni, trebaju raditi posao, pogotovo u javnim preduzećima u Sarajevu koja se nalaze u iznimno teškoj situaciji.

Dobila sam priliku od 6 mjeseci, mislim da sam uradila maksimalno koliko je moguće u vrlo teškoj situaciji i uz velike otpore, jer je to bio trenutak kada je šestorka smijenjena. No, očigledno je da određene poslove ne možete raditi ako nemate podršku barem osnivača.  Čak i pandemija, ako hoćete čak i mjesec ramazana, čak i ovo što se sada događa na političkoj sceni uključujući pravosuđe itd., sve se to koristi da se na brzinu smijenjuju direktori javnih preduzeća, a među njima i Duška Jurišić.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti