18.04.2024.
HomeNovostiRatnik u mantiji: Pogledajte dokumentarni film o Amfilohiju Radoviću koji je zabranjen...

Ratnik u mantiji: Pogledajte dokumentarni film o Amfilohiju Radoviću koji je zabranjen u Srbiji (VIDEO)

avni servis Crne Gore (RTCG) snimio je dokumentarni film o mitropolitu Amfilohiju Radoviću, jednom od glavnih protagonista velikosrpske politike i ratnih huškača s početka devedesetih godina prošlog stoljeća. No, ovaj zanimljivi i hvale vrijedan dokumentarni film nikada nije prikazan u Srbiji.

Dokumentarni film ironičnog naziva “Amfilohije Radović – Svjedok Božje ljubavi”, autorica Tanje Šuković i Snežane Rakonjac, trebao je biti prikazan na regionalnom TV festivalu minijatura “Press vitez”, koji se održava u Srbiji, no prekrižen je uz obrazloženje žirija da se radi o “skandaloznom filmu u kojem se na najprizemniji način govori o mitropolitu”.

Istina je upravo suprotna: u cijelom filmu ne pojavljuje se niko drugi osim mitropolita Amfilohija Radovića! Cijeli film satkan je isključivo od njegovih autentičnih izjava.

Uoči rata i napada Srbije na Hrvatsku, a kasnije i BiH,  Amfilohije Radović je rekao ‘proročki’: „Ako nema mira među mrtvima, neće ga biti među živima“, a tom rečenicom i počinje dokumentarni film.

Tokom rata u Bosni i Hercegovini, Amfilohije je bio blizak prijatelj Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika i drugih zločinaca, što se jasno vidi na snimcima u filmu.

„Proklet bio tri puta i 3.000 puta koji nije vjeran majci Rusiji“, „dao Bog da s njega živo meso otpadalo“, „dao Bog da taj bude srušen“, „neka svaki Crnogorac ga prikuje čekićem za most“, sve su to riječi biskupa (mitropolita) Amfilohija, koji se danas predstavlja kao Hristov sveštenik i blagovijesnik mira i spasenja.

A kakav je stvarno bio, pogledajte u dokumentarnom filmu “Svjedok Božje ljubavi”.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti