Njemačka od danas u karantinu, očekuju se gubici veći od 19 milijardi eura

0

Nove mjere koje u Njemačkoj stupaju na snagu u ponedjeljak, koštat će privredu te zemlje oko 19,3 milijarde eura, izvijestile su u nedjelju novine Welt am Sonntag pozivajući se na izračune berlinskog Instituta za ekonomska istraživanja (DIW).

Najviše bi tokom jednomjesečnog zatvaranja prema DIW-ovim prognozama mogli izgubiti ugostitelji – oko 5,8 milijardi eura. Zabavna industrija, sportske i kulturne institucije izgubit će 2,1 milijardu eura, trgovinu će drugo ovogodišnje “zaključavanje” koštati 1,3, a industriju 5,2 milijarde eura. Gubici se očekuju i u uslužnom i logističkom sektoru.

DIW je, međutim, uvjeren da će se sljedeće godine njemačka privreda početi oporavljati, ali samo uz uvjet učinkovite kontrole širenja koronavirusa.

Njemačka vlada spremna je poduzećima nadoknaditi značajan dio očekivanog prometa za studeni. Manjim firmama, s do 50 zaposlenih, država će nadoknaditi 50, a većima 70 posto prometa.

Kancelarka Angela Merkel u subotu je uvjeravala da vlasti neće ostaviti privredu u nevolji i dogovorila mjere u ukupnom iznosu do deset milijardi eura kako bi im pružila finansijsku podršku.

Njemačka od danas na najmanje mjesec uvodi nova graničenja u javnom životu kako bi suzbila širenje koronavirusa. Restorani, barovi i drugi ugostiteljski objekti bit će zatvoreni, ali moći će prodavati hranu i piće za ponijeti. Fitnes klubovi, saloni za tetoviranje, bazeni, studiji ljepote i masaže, kazališta, kina i koncertne dvorane prestat će raditi. Sve utakmice nogometne Bundeslige održat će se u studenom bez gledatelja.

Za razliku od proljetnog karantina, vrtići, škole, frizeri i trgovine ostat će otvoreni, ali podložni higijenskim i epidemiološkim mjerama. U hotelima bi trebalo prespavati samo u hitnim slučajevima, a ne u turističke svrhe.