Ratna zločinka Biljana Plavšić u teškom stanju zbog korone

0
Former Bosnian Serb President Biljana Plavsic (L) smiles with Bosnia's Serb Republic Prime Minister Milorad Dodik after arriving in Belgrade October 27, 2009. Sweden on Tuesday released Plavsic, two-thirds into an 11-year jail term for war crimes, the Swedish prison authority said.REUTERS/Igor Pavicevic (SERBIA CONFLICT CRIME LAW POLITICS)

Nekadašnja predsjednica Republike Srpske i haška osuđenica zbog ratnih zločina u Bosni i Hercegovini Biljana Plavšić smještena je u KBC “Dragiša Mišović” u Beogradu zbog komplikacija u zarazi koronavirusom.

Kako piše “Kurir” pozivajući se na neimenovani izvor, Plavšić (91) je primljena u bolnicu u veoma teškom općem stanju izazvanom infekcijom koraonavirusom, sa obostranom upalom pluća.

“Stanje joj je već stabilizovalo, sada je na protoku 6-7 litara kisika u minuti”, rekao je izvor, dodavši da je Plavšićeva smještena u B blok “Mišovića”, u dvokrevetnu sobu.

Podsjećamo, međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju (ICTY) je 7. aprila 2001. godine podigao optužnicu protiv Biljane Plavšić za zločine počinjene tokom agresije na BiH. Ona se 10. januara 2001. predala sudu u Hagu, a 2. oktobra 2002. godine izjasnila se krivom po jednoj tački optužnice – progon na političkoj, nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

Osuđena je na 11 godina zatvora, a 14. septembra 2009. godine odobreno joj je prevremeno puštanje na slobodu.