Raspolućenost: Vučić izjavio da će se Srbija što duže boriti da ne uvede sankcije Rusiji

0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će se Srbija boriti da što duže da istraje u politici da ne uvede sankcije Rusiji, ali je naglasio da je šteta koju zbog toga trpi ogromna.

On je za televiziju Prva 15. maja rekao da bi se živelo “deset puta bolje” kada bi Beograd uveo sankcije Rusiji, ali da to neće uraditi jer vodi samostalnu politiku.

“Svi će da kažu Vučić najavljuje uvođenje sankcija. Ne, borićemo se dokle možemo da čuvamo svoju politiku”, rekao je Vučić.

On je ponovio je da Srbija zna “koliko su sankcije nefer” i da to radi zbog poštovanja prava, ali i dodao da “narod treba da zna da država gubi mnogo zbog neuvođenja sankcija Rusiji”.

Vučić je naveo da Srbija trenutno nema izlaz na tržište kapitala, da su krediti skuplji i da se nudi zajam po kamati od sedam odsto i da je teško refinansiranje kredita, što će se na kraju odraziti na plate i penzije.

Srbija se u Ujedinjenim nacijama priključila osudi ruske agresije na Ukrajinu i glasala za isključivanje Rusije iz Saveta UN za ljudska prava, ali se nije pridružila sankcijama Evropske unije Rusiji.

Predstavnici zapadnih zemalja su više puta pozvali Srbiju da uskladi svoju spoljnu politiku sa politikom Unije i da uvede sankcije Moskvi.

Srpski zvaničnici su u nekoliko navrata ponavljali da Beograd neće podržati uvođenje sankcija Rusiji zbog, kako su naveli, zaštite vitalnih interesa zemlje.

Srbija računa na podršku Rusije, kao stalne članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, oko pitanja Kosova, svoje bivše pokrajine, koja je 2008. godine proglasila nezavisnost, a koju zvanični Beograd odbija da prizna.

Od Rusije takođe dominantno zavisi u sferi energetike, pa tako ruska preduzeća drže monopol na tržištu nafte i gasa u Srbiji.

‘Struja će morati da poskupi, ali ne sad’

Vučić je za televiziju Prva rekao da će struja u Srbiji morati da poskupi, ali da se to ne može dogoditi sada jer bi posledica bila povećanje inflacije od 20 odsto.

Na pitanje da li su tačni navodi da će struja poskupeti 30 odsto, Vučić je rekao da građani i država to ne mogu da podnesu.

On je dodao kako se sada čeka šesti paket sankcija Rusiji da se vidi kako će se to odraziti na naftu i gas i u trećim zemljama, među kojima je i Srbija.

Na pitanje šta očekuje od pregovora sa Rusijom u pogledu gasa, Vučić je rekao da očekuje normalnu cenu, ali da je najvažnije da ga ima.

On je naveo da je dobio obećanje bugarskog premijera Kirila Petkova da Bugarska neće praviti probleme za tranzit ruskog gasa ka Srbiji.

RFE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here