24.06.2024.
HomeNovostiRaspao se proruski Demokratski front u Crnoj Gori

Raspao se proruski Demokratski front u Crnoj Gori

Lideri Demokratskog fronta u Crnoj Gori objavili su da taj politički savez, nakon 11 godina od osnivanja, više ne postoji.

Andrija Mandić, lider Nove srpske demokratije, Milan Knežević, predsjednik Demokratske narodne partije i Nebojša Medojević, vođa Pokreta za promjene saopštili su 14. maja, na zajedničkoj konferenciji za novinare, da nastavljaju političku borbu pojedinačnim djelovanjem.

Proruski i prosrpski Demokratski front najbrojnija je koalicija parlamentarne većine koja je avgusta 2020, sa Demokratama i pokretom URA smijenila, nakon tri decenije s vlasti, Demokratsku partiju socijalista Mila Đukanovića.

Mandićeva i Kneževićeva partija pripadaju desno orjentisanim prosrpskim nacionalnim strankama, čije je djelovanje bilo usklađeno sa politikom predsjednika Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednika bosansko-hercegovačkog entiteta, Republika Srpska, Miloradom Dodikom.

Medojevićev Pokret za promjene je nastao kao nevladina organizacija sastavljena od suverenista koji su napuštali Medojevića kako se približavao srpskim nacionalnim strankama.

Trojica lidera DF su saopštili da se rastaju bez sukoba i svađe i da ostaju u prijateljskim odnosima, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“DF je donio odluku da stranke konstituenti idu različitim putevim ka istom cilju a naš cilj je da CG bude pomirena”, rekao je Mandić.

Lideri DF su saopštili da su dali najveći doprinos 2020. u obaranju sa vlasti Đukanovićeve DPS, ali i samog Đukanovića koji je izgubio predsjedničke izbore u aprilu ove godine od Jakova Milatovića kojeg je ovaj savez podržao.

Međutim lideri DF nisu zadovoljni reformskim učinkom posljednje dvije vlade.

“Đukanovićev režim je pobijeđen uz velike žrtve, Ali i danas nakon tri godine od smjene vlasti imamo zaostavštinu tog režima”, rekao je Knežević.

Medojević je saopštio da će njegov Pokret za promjene, na predstojećim izborima, zakazanim za 11. jun, nastupiti samostalno dok će Mandić i Knežević, po svemu sudeći ostati zajedno ali se ne zna pod kojim imenom će savez njihovih partija djelovati.

DF je imao tri spoljnopolitička cilja: poništenje priznanja nezavisnosti Kosova, ukidanje sankcija Rusiji i izlazak Crne Gore iz NATO-a.

Crna Gora je 2008. godine priznala nezavisnost Kosova, 2014. se pridružila sankcijama Evropske unije prema Rusiji zbog aneksije Krima, a 2017. je primljena u NATO.

Mandić je bio jedan od vođa protesta kada je Vlada Crne Gore priznala nezavisnost Kosova, zbog čega je i 13 dana štrajkovao glađu.

Demokratski front je blizak sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Mandić je uz još jednog lidera DF Milana Kneževića, osam srpskih i dva ruska državljanina optužen u slučaju”državni udar”, za pripremu nasilne promjene vlasti na dan izbora 2016. godine.

Njih dvojica su u prvostepenom postupku osuđeni na zatvorske kazne od po pet godina, koje je ukinuo Apelacioni sud i slučaj vratio na ponovno suđenje koje je u toku.

U septembru 2022. izvor američke administracije potvrdio je da je njegov DF tokom izborne kampanje 2016. bio finansiran iz Rusije.

Koalicija Demokratski front je osnovan 2012. Tokom više od deceniju postojanja, u sastavu koalicije, uz ove tri partije koje čine okosnicu, bilo je više manjih partija.Jedno vrijeme je na čelu je bio Miodrag Lekić, koji je nedavno bio njihov predlog za mandatara Vlade.

Funkcioneri DF nisu bili članovi dvije vlade koje su formirane nakon smjene DPS ali su dobili brojne funkcije u državnim kompanijama. Imaju gradonačelnike u više velikih crnogorskih opština.

Zvaničnici SAD su u više navrata izjavili da im DF nije poželjan partner zbog njihove usredsređenosti na etničke podjele u Crnoj Gori.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti