24.06.2024.
HomeSvijetIzbori u Turskoj: Sve manja razlika, Erdogan pao ispod 51 posto

Izbori u Turskoj: Sve manja razlika, Erdogan pao ispod 51 posto

Razlika u postocima između Erdogana i Kilicdaroglua nastavlja padati.

Prema Anadoliji, prebrojano je 71,91 posto glasačkih kutija, a povjerenje Erdoganu dalo je 50,97, a Kilicdarogluu 43,22 posto birača.

Izvještač Al Jazeere: Izbori bi mogli ući u drugi krug, a Ogan bi mogao presuditi

Novinar Al Jazeere Resul Serdar, koji izvještava iz sjedišta AK Partije u Ankari kaže da će se izbori odlučiti u drugom krugu ako se trend prebrojavanja glasova nastavi na sličan način kao sada.

“Upravo sada možete vidjeti [Erdoganove] pristalice ovdje ispred sjedišta AK Partije. Uzvikuju tekbir i podižu zastave, ali u poređenju sa prethodnim proslavama, vibracije su sada slabije nego 2018. Razgovarao sam s njima i bili su prilično zabrinuti ”, kazao je Serdar.

“Jedno od iznenađenja ovih izbora je treći kandidat Sinan Ogan. Do sada je već osigurao više od pet posto glasova. Uspije li zadržati ovaj postotak, čini se da bi izbori mogli ići u drugi krug.”

“Sada možemo vidjeti da Erdoganov postotak opada dok Kilicdarogluov stalno raste, ali zanimljivo je da je postotak glasova koji Sinan Ogan dobiva gotovo stabilan, oko pet posto i to je prilično velika vijest. Čini se da bi se moglo ići u drugi krug 28. maja i Sinan Ogan bi tamo mogao presuditi.”

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti