17.07.2024.
HomeNovostiRaspalo se društvo staro: Bešlagić, Bijedić i Kojović ruše Jasmina Imamovića u...

Raspalo se društvo staro: Bešlagić, Bijedić i Kojović ruše Jasmina Imamovića u Tuzli

Mirjana Marinković-Lepić, zastupnica u Parlamentu Bosne i Hercegovine, kandidatkinja je Naše stranke za gradonačelnicu Tuzle, potvrdio je sinoć Glavni odbor te stranke.

Marinković-Lepić je već treći kandidat za gradonačelnika Tuzle. Odranije su poznate kandidature aktuelnog gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića ispred SDP-a BiH i Vahida Jusufovića ispred građanske lijevo-patriotske koalicije koju čine Demokratska fronta i Socijaldemokrati.

Ono što je u kandidaturi Marinković-Lepić zanimljivo jeste činjenica da “Sarajevski dogovor”, odnosno koalicioni sporazum između SDP-a i NS-a, ne vrijedi u Gradu Tuzli.

Kojovića, očito, mnogo ne zanima rezultat Nikšićevog kandidata Jasmina Imamovića, koji već decenijama upravlja Tuzlom, a koji je u DF-om i SD-ovom kandidatu Jusufoviću, inače direktoru UKC-a Tuzla, dobio ozbiljnog protukandidata.

Na ovoj samoinicijativnoj kandidaturi kandidatkinje Naše stranke uočava se sva klimavost Nikšićeve i Kojovićeve saradnje, iz koje političku korist uglavnom izvlači Kojović, koji uviđa da NS ne može biti pokrovitelj političkog savezništva između Imamovića i Kukića, odnosno SDP-a i PDA u Tuzli.

Kojovićev manevar dodatno je interesantan kada se zna da je Tuzla jedan od najvažnijih gradova za ljevicu. Dok Komšićev DF i Socijaldemokrati imaju zajedničkog kandidata, dr. Vahida Jusufovića, saradnja između SDP-a i NS-a u Tuzli i ne postoji, što će osjetno smanjiti izglede aktuelnom gradonačelniku Tuzle Jasminu Imamoviću da uzastopno izbori peti mandat.

Bolje upućeni tvrde da iza ovog neočekivanog poteza Naše stranke u pozadini stoji Selim Bašlagić, nekadašnji čelnik Tuzle, koji se nedavno priključio stranačkom taboru Predraga Kojovića. Javna je tajna da su Selim Bešlagić i Jasmin Imamović već dulje vremena na ratnoj nozi.

U svakom slučaju, Kojovićev potez u Tuzli ravan je pokušaju SDP-a da u općini Centar Sarajevo izađe sa svojim kandidatom, premda je već dogovoreno da SDP i NS u Centru imaju zajedničkog kandidata. Ipak, malo je vjerovatno da će se nešto poput toga i desiti, jer Nikšić za to ne bi imao hrabrosti, a široj političkoj javnosti poznato je ko se u savezništvu između Nikšića i Kojovića zaista “pita”. Slučaj Tuzle to odlično pokazuje.

Izvor: A.M. (Slobodna Bosna)

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti