20.07.2024.
HomeNovostiNije važno da li ruska vakcina valja, važno je da donosi novac:...

Nije važno da li ruska vakcina valja, važno je da donosi novac: Navodno je naručeno milijardu doza iz 20 rusofilskih zemalja

Prema navodima televizije Russia Today, vakcinu su naručile države Latinske Amerike, Bliskog Istoka i Azije. Čelnik Ruskog fonda za direktne investicije (RDIF), koji je finansirao razvoj vakcine, Kiril Dmitriev je ukazao koliko doza vakcine će se moći proizvoditi u toku godine te je istakao da je naručeno milijardu doza.

“Zajedno s našim inozemnim partnerima spremni smo da proizvedemo pola milijarde doza vakcine godišnje”, tvrdi.

Vakcine za domaće tržište će se proizvoditi isključivo u Rusiji, a za inozemno će se proizvoditi izvan ove države. Prema riječima Dmitrieva, spomenuti fond radi na programu humanitarne pomoći za zemlje u razvoju u cilju da vakcina bude i njima dostupna.

“Ljudi širom svijeta moraju imati jednak pristup vakcini bez obzira na njihovu finansijsku situaciju”, dodao je.

Dmitriev je za CNN kazao da je vakcina sigurna i efikasna te da su je on, njegova supruga i njegovi roditelji već primili.

Podsjećamo, Rusija je jučer prva u svijetu odobrila cjepivo protiv koronavirusa. Predsjednik ove države Vladimir Putin tvrdi da je vakcinu primila i njegova kćerka. Vakcina je nazvana Sputnik-V. Međutim, veliki je broj onih koji ne vjeruju da je sigurna i efikasna zbog toga što nije poznato mnogo detalja o njoj. Iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) su objavili da je ne odobravaju jer nije prošla propisane faze testiranja i da očekuju da Rusija objavi detalje po ovom pitanju.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti