25.07.2024.
HomeNovostiRaspad SDP-a u Banovićima: Pala bi Vlada FBiH da Nikšić nije dao...

Raspad SDP-a u Banovićima: Pala bi Vlada FBiH da Nikšić nije dao rudnik Kukiću

Općinska orgnizacija SDP-a u Banovićima na korak je do potpunog raspadanja, nakon posljednje odluke Vlade FBiH kojom se većinskim dijelom tamošnji Rudnik mrkog uglja na upravljanje predaje PDA-u.

Predsjednik banovićkog ogranka SDP-a zvanično je podnio ostavku, a to će izvjesno uraditi i ostali članovi partije.

SDP u Banovićima broji nešto više od 100 članova u kojima tinja nezadovoljstvo zbog načina vođenja politike na višim nivoima partije. Posljednja odluka Vlade FBiH na čelu s Nerminom Nikšićem, najveća je iskra koja je rasplamsala požar u banovićkom ogranku stranke. Kako tvrde, Nikšić ih je ponizio zbog Mirsada Kukića, koji vrata SDP-a otvara nogom.

Tvrde i da je Nikšić ucijenjen od Kukića jer da mu nije dao upravljanje Rudnikom mrkog uglja u Banovićima pala bi Vlada FBiH, koja postoji na osnovu aktuelne tijesne većine u Federalnom parlamentu, a tas na vagi je samo jedna ruka i to ona od Elzine Pirić.

Kao što je poznato, tri od ukupno pet pozicija direktora u RMU Banovići, shodno posljednjoj odluci Vlade FBiH dodijeljeno je Pokretu demokratske akcije (PDA), dok bi dvije trebale pripasti SDP-u. Na ovakav način, PDA će imati potpunu većinu u rukovođenju rudnikom i donošenjem krucijalnih odluka.

Upravo zbog toga vršilac dužnosti predsjednika Općinske organizacije SDP-a u Banovićima Kadrija Modrić, podnio je ostavku na tu funkciju, a izvjesno će njegovim putem izlaska iz članstva partije krenuti i ostali iz ovog ogranka.

“Vlada FBiH jučer je na sjednici imenovala vršioce dužnosti u upravi Rudnika mrkog uglja Banovići. Upravljanje i rukovođenje ovim preduzećem, po odluci Vlade FBiH u punom kapacitetu preuzima PDA Banovići. Mjesecima prije donošenja ove odluke u Banovićima se javno govorilo da je takav dogovor postignut između premijera i predsjednika SDP BiH Nermina Nikšića i Mirsada Kukića, čovjeka sa američke crne liste na koju je dospio zbog radnji počinjenih u ovom rudniku u proteklih 20 godina”, kazao je Modrić na današnjoj konferenciji za medije.

Kadrija Modrić (Foto: A. K./Klix.ba)

Kadrija Modrić (Foto: A. K./Klix.ba)

Banovićka organizacija SDP-a, kako navode, za sve vrijeme dok su trajali dogovori iza njihovih leđa, nije bila uključena, niti je mogla dati svoj stav, mišljenje ili prijedlog. Pokušaj rukovodstva Općinske organizacije SDP-a Banovići da unutar SDP-a BiH dođe do bilo kakve informacije ostao je bez rezultata jer su, kako tvrde bili ignorisani.

“Paradoksalno je da smo sve informacije o ovom slučaju dobijali od izvora iz PDA. To je tako jer Mirsad Kukić vrata u SDP-u otvara nogom, a nas niko ne može primiti i saslušati. Tražio sam da kao predsjednik općinske organizacije i čovjek koji je cijeli život u SDP-u održim sastanak, ali nisam uspio u tome. Nikšić i predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a TK Dževad Haždić su smatrali da sam mali, ali ja nisam takav. Mogu mi oduzeti sve, ali obraz, poštenje i čast nikada”, naveo je Modrić.

Kako je istaknuo, PDA u Federalnom parlamentu ima jednog zastupnika, na osnovu kojeg su dobili većinsko upravljanje rudnikom. Pozadina toga bi, kako tvrde iz SDP-a u Banovićima, mogla biti i ucjena jer da im nije dodijeljen rudnik došlo bi do do pada Vlade FBiH.

“Nama su nametali da rušimo Federalnu vladu, ali mi to ne činimo. Mi imamo želju da SDP pokaže da je drugačiji te da mu vjeruju. Ovo što Federalna vlada radi razlog je samo zbog te jedne ruke (Elzine Pirić, op.a.). Mene su pitali: direktor ili padanje vlade? Za mene je to irelevantno pitanje. Kukić ne pristaje ni na šta drugo od onoga što mu je dato. Jadna je ta vlada ako ovisi o jednoj ručici i bolje joj je da padne što prije jer će ih ta jedna ruka skupo koštati”, naglašava Modrić.

Dugogodišnji član banovićkog ogranka SDP-a i jedan od ranijih povjerenika u općinskoj organizaciji Vahid Husić također je teško razočaran odlukom Nikšića.

“On je rudnik dodijelio ljudima koji su ga uništili. Rudnik je trenutno u gubitku okvirno 24 miliona KM, a ja ne znam sa novim rukovodstvom kojeg su postavili, kako će izaći iz krize. Premijer je dobro trebao razmisliti o tome, izuzev ako on ne planira namiriti taj dug. Žao mi je građana koji su u Banovićima skupili hrabrost da glasaju za SDP. Zadnji sam povjerenik koji je od ničega stvorio organizaciju, nastojali smo proširiti članstvo stranke i glasača, ali izgleda da sada ponovo idemo na nulu”, kazao je Husić.

Vahid Husić (Foto: A. K./Klix.ba)

Vahid Husić (Foto: A. K./Klix.ba)

Proširena sjednica Predsjedništva banovićkog ogranka SDP-a je održana, Modrić je podnio neopozivu ostavku iz, kako kaže moralnih razloga, jer nije mogao ostvariti interese općinske organizacije na višim nivoima stranke. Predsjedništvo je nešto ranije vodilo raspravu te je donijelo četiri zaključka od kojih se jedan odnosi na to da u upravu RMU Banovići budu imenovana njihova minimalno tri člana, od kojih je jedan izvršni direktor. Do toga nije došlo, već im je, kako navode, jučer u vrijeme sjednice Vlade FBiH, u posljednjom trenutku, predloženo da dostave dva imena potencijalnih članova uprave.

“Zbog svega, Predsjedništvo općinske organizacije SDP-a Banovići je najavilo podnošenje ostavke, a ja niti jednom članu partije ne želim sugerisati šta da radim. Pretpostavke su da će biti odliva članstva, a one koje ostanu ću pitati kakav je smisao ostanka u SDP-u u Banovićima. Mi smo ovo doživjeli i 2010. godine”, ističe Modrić.

Prema proceduri, nakon što ostavke uputi rukovodstvo SDP-a u Banovićima uslijedit će formiranje povjereništva koje treba poduzimati dalje korake u cilju opstanka općinske organizacije.

A.K. / Klix.ba

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti