Putinove isprazne prijetnje zvuče uvjerljivo samo Rusima: Ako Ukrajini stigne i pola obećane pomoći, Rusima se sprema Oluja

0

Nakon krvave bitke za Severodonjeck i Lisičansk (osvajanje oba grada treba promatrati kao jedinstvenu operaciju) ruske su snage bile prisiljene na smanjenje intenziteta borbenih djelovanja.

Neki britanski izvori tvrde da će ruskoj vojsci trebati čak šest tjedana dok se pregrupira i dovede nove snage kojima će napasti Donjeck. Teško da si ruski generali mogu dozvoliti toliko dugu pauzu, ali da će se intenzitet ruskih napada smanjiti sljedeći tjedan, najviše dva – to je sigurno.

Rusi će artiljerijom pokušati omekšati obranu, stradat će i civili

Međutim, to ne znači i odmor za ukrajinske vojnike, još više za civile. Prije početka novih ofenzivnih djelovanja ruska će artiljerija masovnim napadima pokušati omekšati ukrajinsku obranu. Kao i do sada, artiljerijski će udari biti neselektivni te će pogađati kako obrambene položaje tako i civilne ciljeve.

Teroriziranje ukrajinskih civila već je mjesecima omiljena taktika Rusa. Svejedno je koriste li se pritom dalekometnim topništvom, višecjevnim lanserima raketa ili krstarećim projektilima. Barem dok još mogu.

Sa sadašnjim odnosom snaga Ukrajina se može samo braniti

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prije dva tjedna čelnicima skupine G7 videovezom objavio je želju da rat u njegovoj državi završi prije zime. Jedini način da predsjednik Zelenski dovrši rat u Ukrajini prije zime je da potpiše kapitulaciju. Ili je Zelenski mislio na zimu 2023. na 2024. godinu, što bi bilo puno realnije.

Jasno je da predsjednik Zelenski osjeća da njegovi sunarodnjaci teško mogu pojmiti da će se strahote rata nastaviti dulje od kraja ove godine. Međutim, ili će Ukrajinci pristati na pregovore te gubitak najmanje 30 posto nacionalnog teritorija, uz vrlo realnu opasnost da će se rat nastaviti kad ruska vojska ojača, ili će izdržati do narednog proljeća

Sa sadašnjim odnosom snaga na bojištu ukrajinska se vojska može samo braniti. Nakon gubitka Luhanska sad je na red došao Donjeck. Ukrajinski politički i vojni vrh tvrdio je da je duga i krvava obrana Sjeverodonjecka prije svega imala za svrhu dobivanje vremena kako bi se utvrdili obrambeni položaji u Donjecku. Sada tamošnji branitelji moraju Rusima što skuplje naplatiti svako izgubljeno selo, mjesto i grad u ljudstvu i tehnici.

Putinove isprazne prijetnje

Istovremeno, koristeći nemogućnost protivnika da izvodi veće ofenzivne operacije ruska će vojska i dalje održavati inicijativu na bojištu. Pa makar svaki tjedan osvojili samo nekoliko kilometara i jedno selo Rusi će napredovati i kroz Donjeck. I tako će biti još mjesecima. Sve do proljeća iduće godine.

Putinove izjave tipa Rusija je iskoristila tek mali dio svog vojnog potencijala, ili Rusija nije ni počela u Ukrajini sve su isprazne prijetnje koje uvjerljivo zvuče zvuče samo Rusima. S obzirom da upotreba nuklearnog oružja nije opcija jedino što Putin još može učiniti je mobilizirati barem 500 tisuća rezervista i nadati se da će to biti dovoljno da dobiju rat. Naravno, i nekoliko stotina tisuća Bjelorusa pride.

Putinov zadnji adut je prestanak isporuka energenata Europi

Toga je itekako svjestan i Putin pa sad otvoreno prijeti prestankom isporuka nafte i plina Europi. Zadnji je to adut koji ima pa onako „prijateljski” brižno upozorava Europu što će joj se dogoditi ako nastavi sa sankcijama. Spominje i katastrofalne posljedice za globalno energetsko tržište.

Međutim, činjenica je da u ovom sukobu s energentima i Rusija jako gubi. Potrebu da preusmjeri viškove nafte i plina iskorištavaju drugi kupci. Prije svega Kina koja više ne plaća ruske energente dolarima već juanima. Kina je najveći uvoznik ruske nafte (oko 1,6 milijuna barela dnevno), te sad svoju poziciju koristi za ucjenjivanje Moskve.

Za svako povećanje narudžbi Peking traži još veći diskont. I dok ostali plaćaju barel nafte znatno iznad 100 dolara Kina ga je u svibnju plaćala po 70 dolara za barel. S obzirom da je Peking naftu plaćao u juanima po službenom tečaju cijena je za Kineze bila još povoljnija.

Moskovska popustljivost s plaćanjem u juanima i spremnost na skidanje cijene na kraju su natjerali i Saudijsku Arabiju da Kinezima dozvole plaćanje nafte u juanima, a kako bi izbjegla da ih Rusija potpuno istisne s kineskog tržišta (Kina trenutno kupuje oko 25% saudijske nafte).

Najbolja ruska šansa je europsko nejedinstvo

Zbog toga je najbolja ruska šansa europsko nejedinstvo potaknuto porastom cijena energenata ili čak njihovom nestašicom. Prebrodi li europsko jedinstvo ovi zimu i ostane uz Ukrajinu Rusiji se ne piše dobro. Dapače, spremaju joj se katastrofe, i vojna (u Ukrajini) i ekonomska i posljedično politička.

Američki predsjednik Joe Biden je na konferenciji za medije 30. lipnja u Madridu objavio da je da je ministar odbrane Lloyd Austin uspio formirati koaliciju više od 50 država koje su spremne oružjem i vojnom opremom pomagati Ukrajinu. Iako je ta konferencija za medije bila tek jedna od mnogih održanih unutar NATO samita u Madridu, a uvelike je bila zasjenjena viješću da su otklonjene prepreke za pozivanje Švedske i Finske u NATO, zapravo je bila povijesna za Ukrajinu.

Biden najavio golemu vojnu pomoć Ukrajini

Biden je objavio da je više od pedeset država voljno Ukrajini pomoći sa skoro 140 tisuća protuoklopnih raketnih sustava, skoro 500 komada artiljerijskog oružja i 600 tisuća granata i raketa, te nespecificiranim brojem višecjevnih lansera raketa. Sastavni dio tog paketa pomoći je i više od 600 tenkova.

Ako i pola od toga stigne u Ukrajinu do proljeća odnos snaga na bojištu okrenut će se protiv Rusije jer je zapadno oružje višestruko kvalitetnije od starudije iz SSSR-a kojom su naoružane i ruska i ukrajinska vojska. Najbolji dokaz za to su do prije nekoliko dana samo četiri (sad ih je već osam, a uskoro će biti dvanaest) višecijevna lansera raketa M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) koja su već posijala paniku među Rusima.

Sve dužem popisu skladišta oružja i streljiva u četvrtka na petak dodano je i ono u Šaktarsku. Od onih manje spominjanim napada spomenimo i da su ukrajinski HIMARS-i, po tvrdnjama ukrajinskih medija od 4. srpnja, napali zrakoplovnu bazu pokraj pokraj okupiranog Melitopolja. Taj je napad posebno neugodno iznenadio Ruse jer je došao s udaljenosti veće od 80 kilometara. I sve je to ostvareno sa samo četiri HIMARS-a.

Kakav će tek učinak biti kad ih Ukrajinci dobe na desetke HIMARS-a i MLRS-a (M270 Multiple Launch Rocket System manje pokretljivosti ali dvostruko veće paljbene moći).

Rusi lažima pokušavaji poništiti razarajući učinak na moral

U nemogućnosti da drukčije djeluju protiv tog ubojitog oružja Rusi su 7. srpnja pustili vijest da su uništili dva ukrajinska HIMARS-a. Odgovor Ukrajinaca na tu medijsku laž bio je nadasve efikasan – pozvali su ekipu CNN-a da ih snimi u bazi i tijekom borbenog djelovanja. Moskva se do sada često služila lažnim vijestima o uništenju zapadnog oružja u Ukrajini (zadnji takav je od jučer u kojem se tvrdi da su u Odesi uništeni lanseri i projektili Harpoon), a sve kako bi donekle poništili razarajući utjecaj na borbeni moral vlastitih vojnika.

Biden najavio i slanje vođenih projektila

Američki predsjednik Joe Biden nedavno je javnosti obznanio novi paket pomoći Ukrajini vrijedan 400 milijuna dolara. Uz dodatna četiri HIMARS-a paket će obuhvatiti i novo topničko streljivo povećane preciznosti. Ukrajina je već do Kanade dobila vođene projektile koji se ispaljuju iz haubica kalibra 155 mm  M982 Excalibur. Međutim, Excaliburi su jako skupi (112 tisuća dolara po primjerku).

Stoga će u ovom paketu pomoći ukrajinska vojska dobiti (za početak) tisuću M1156 Precision Guidance Kit (PGK). PGK od glupe haubične granate pravi precizni vođeni projektil. Naročito na krajnjim dometima kad je rasipanje granata najveće.

Na dometu od 40 kilometara PGK osigurava preciznost (CEP) od 50 metara. Zahvaljujući sustavu navođenja uz pomoć GPS-a preciznost ne opada ni s povećanjem dometa. Krajnji rezultat je povećanje efikasnosti topništva uz znatno smanjenje potrošnje granata.

Važnost uvježbanosti ukrajinskih posada

Naravno, da bi zapadno oružje ostvarilo sav potencijal ukrajinske posade moraju biti dostatno izvježbane. Stoga se vrlo brzo odustalo od samo pukog „trpanja” oružja u Ukrajinu te se sada provode sustavni programi obuke. Britansko ministarstvo obrane otišlo je i veliki korak dalje pa je započelo i s obukom prvih 10 tisuća ukrajinskih vojnika.

Koliko su Britanci ozbiljno pristupili toj zadaći  najbolje pokazuje podatak da su obuku Ukrajinaca izdvojili čak 1050 instruktora, ili otprilike 1 na deset vojnika. Obuka će trajat 120 dana i obuhvatit će temeljnu te naprednu do razine satnije, vjerojatno i bojne, sve po NATO standardima. I još važnije britanski će instruktori Ukrajincima u tih 120 dana usaditi osjećaj da su po svemu superiorniji Rusima.

Ako svijet nastavi pomagati Ukrajini, Rusima se sprema Oluja

Uz ovih 10 tisuća treba pribrojiti i još tisuće ukrajinskih vojnika koje se nalaze na raznim obukama za druga oružja, od protuoklopnih do raketnih PZO sustava.

Dolazak novog i puno boljeg naoružanja, te uspostava sustavnog procesa obuke na kraju će rezultirati potpunu preobrazbu ukrajinske vojske. Ono što je propušteno učiniti od 2014. godine do početka 2022. sada ukrajinska vojska mora nadoknaditi u godinu dana. Ako međunarodna pomoć nastavi dolaziti sadašnjim količinama, te se barem polovično ostvare najave, na proljeće ćemo vidjeti nekoliko ukrajinskih ofenzivnih operacija velikih razmjera. Može se reći da se za Ruse u Ukrajini sprema vrijeme Oluje.

Piše: Mario Galić / Index.hr