Amerika šalje novi paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan 400 miliona dolara

0

Sjedinjene Američke Države u petak su najavile novi paket oružane pomoći Ukrajini vrijedan 400 miliona dolara, uključujući raketne sisteme visoke pokretljvosti – HIMARS, rekao je visoki zvaničnik Ministarstva odbrane SAD-a.

Paket uključuje četiri HIMARS-a, dodatnu municiju za raketne sisteme, tri taktička vozila, municiju za rušenje, rezervne dijelove i 1.000 metaka artiljerijske municije 155 mm, rekao je zvaničnik koji je želio da ostane anoniman.

“Ovo je nova vrsta artiljerije 155 milimetara. Ima veću preciznost. Nudi Ukrajini precizno gađanje konkretnih ciljeva”, rekao je zvaničnik.

Uz novu pomoć, broj HIMARS-a isporučenih Ukrajini biće 12.

“Znam da postoje neki ruski izvještaji da su uništili ukrajinske HIMARS sisteme. To nije tačno. Ukrajinci imaju te sisteme i koriste ih”, dodao je zvaničnik.

Vršilac dužnosti sekretara Pentagona za medije Todd Breasseale rekao da su SAD izdvojile 2,2 milijarde dolara oružane pomoći Ukrajini u posljednje tri sedmice dok podržavaju “njihovu borbu za odbranu demokratije”. Saopšteno je da su SAD izdvojile oko 8 milijardi dolara pomoći Ukrajini od početka administracije Joe Bidena. Od 2014. godine SAD su izdvojile više od 9,2 milijardi dolara Ukrajini.

federalna.ba/AA