24.07.2024.
HomeSvijetPutin u totalnom naletu očaja zove Čečene, Rusima prijeti totalni slom na...

Putin u totalnom naletu očaja zove Čečene, Rusima prijeti totalni slom na dvije bojišnice

U brzom i efikasnom napredovanju u Harkivskoj oblasti na istoku zemlje, Ukrajina je zauzela više naselja koja su od početka rata bila pod ruskom okupacijom. Ukrajinska vojska galopira i na južnom frontu, zbog čega Moskva šalju čečenske vojnike da podrže ruske trupe u okupiranim dijelovima Hersonske oblasti.

Nakon što su oslobodili gradić Balaklije, ukrajinska vojska ušla je u Kupjansk i mogla bi ubrzo zauzeti i grad Izjum, koji je opkolila. Čini se da oslobađanje Izjuma više nije pitanje dana, nego sata, budući da su Rusi objavili povlačenje.

Na društvenim mrežama dijele se fotografije ukrajinskih vojnika koji podižu zastavu ispred gradske vijećnice u Kupjansku. “Kupjansk je Ukrajina. Slava oružanim snagama Ukrajine”, napisala je Natalija Popova, savjetnica čelnika regionalnog vijeća Harkiva.

Prometna žila kucavica

Kupjansk je grad u Harkivskoj oblasti u istočnoj Ukrajini. Služi kao administrativno središte okruga i važno je željezničko čvorište koje su ruske snage koristile za opskrbu vojnika u Donbasu. Proruski separatisti su prije nekoliko dana naredili evakuaciju žena i djece iz ovoga grada. Oslobađanjem Kupjanska nanesen je značajan udarac Rusiji jer potencijalno ostavlja tisuće ruskih vojnika zarobljenima na bojišnici i odsječenima od opskrbe.

Potvrđena je i informacija da Rusi bježe i s bojišnice u Izjumu, glavnom ruskom uporištu i logističkoj bazi u pokrajini. Ukrajinska vojska je opkolila Izjum i pokušava prekinuti ruske linije komunikacije sjeverno i južno od Izjuma.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti