24.02.2024.
HomeNovostiPutin dao rusko državljanstvo Ratku Samcu, optuženom za ratne zločine u Banjoj...

Putin dao rusko državljanstvo Ratku Samcu, optuženom za ratne zločine u Banjoj Luci i Ključu

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je dekret kojim se daje rusko državljanstvo Ratku Samcu. On je optužen za teške ratne zločine u Banjoj Luci i Ključu i čije je izručenje tražila Bosna i Hercegovina.

Ruska agencija TASS navodi da je riječ o “nekadašnjem mlađem oficiru Vojske Jugoslavije”.

– Rusko tužilaštvo je 2016. godine, prema pisanju medija, odbilo Samca vratiti u Bosnu i Hercegovinu – navela je agencija TASS.

Također, u saopćenju se navodi da je Samac ranije stigao u Kurgan na liječenje 1999. godine te da je uhapšen u gradu na južnom Uralu na zahtjev Sarajeva zbog, kako su napisali, “navodnih ratnih zločina koje je počinio 1993. godine”.

Tekst objavljen na agenciji TASS. TASS

– Ruska izborna šefica Ela Pamfilova (Ella), koja je tada bila na funkciji državnog ombudsmana za ljudska prava, zatražila je od tužilaca da sprovedu istragu o zahtjevu za izručenje – navodi TASS u tekstu pod naslovom “Putin daje rusko državljanstvo balkanskom ratnom veteranu kojeg traži Bosna”.

Bh. pravosuđe Samca tereti da je počinio trostruko ubistvo u Banjoj Luci 1993. i zločine nad civilnim stanovništvom u Ključu kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS). Optužen je da je u Banjoj Luci ubio civile Hamdiju Vučkića, njegovu suprugu Dervišu te Minu Talić.

Osim Samca, Putin je potpisao ukaz za dodjelu državljanstva za još 43 osobe.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti