25.07.2024.
HomeSvijetPutin će sutra proglasiti aneksiju otetog ukrajinskog teritorija

Putin će sutra proglasiti aneksiju otetog ukrajinskog teritorija

Predsjednik Vladimir Putin potpisat će u petak službene dokumente kojima se proglašava ruska aneksija četiri ukrajinske regije, dok Moskva žuri učvrstiti teritorijalnost kojoj ukrajinska vojska prijeti preokretom na bojnom polju.

Ovaj potez, jedan od pravnih koraka za koje Rusija kaže da će dovesti do formalne aneksije 15% teritorija Ukrajine, potvrđuje da Putin udvostručuje svoj rat protiv Ukrajine unatoč velikom vojnom preokretu ovog mjeseca.

Aneksija, nakon onoga što Kijev i zapadne zemlje zovu lažnim referendumima organiziranim uz prijetnju oružjem na ukrajinskom teritoriju pod ruskom kontrolom, međunarodno je odbačena kao nezakonito otimanje zemlje osvojene u ratu.

Washington i Evropska unija spremni su nametnuti dodatne sankcije Rusiji zbog plana, a čak i neki od bliskih tradicionalnih saveznika Rusije, poput Srbije i Kazahstana, kažu da neće priznati aneksiju.

Ceremonija potpisivanja održat će se u jednoj od najvećih dvorana Kremlja s proruskim ličnostima koje Moskva smatra čelnicima ukrajinskih regija — Hersona, Zaporožja, Donjecka i Luganska. Rusija kaže da su referendumi bili iskreni i da pokazuje javnu podršku tom potezu.

Nakon nekoliko dana nagađanja o tome kako će Rusija tačno obilježiti aneksiju, Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov potvrdio je u četvrtak neke detalje ceremonije.

Sporazumi “o pristupanju novih teritorija Ruskoj Federaciji” bit će potpisani “sa sva četiri teritorija koja su održala referendume i uputila odgovarajuće zahtjeve ruskoj strani”, rekao je Peskov.

Putin će održati veliki govor na tu temu, rekao je Peskov. Veliki rock koncert održat će se u petak na moskovskom Crvenom trgu, gdje je već postavljena tribina s golemim video ekranima, s jumbo plakatima na kojima piše “Donjeck, Lugansk, Zaporožje, Herson – Rusija!”

Peskov nije rekao hoće li se Putin pojaviti na koncertu. Učinio je to na sličnom događaju 2014. nakon što je Rusija objavila da je anektirala ukrajinsku regiju Krim.

Ono što Rusija predstavlja kao slavlje dolazi nakon što se Moskva suočila sa svojim najgorim neuspjesima u ratu, s njenim snagama razbijenim posljednjih sedmica na sjeveroistoku.

Putin je javno podržao planove o aneksiji u prošlonedeljnom govoru u kojem je također najavio pozivanje stotina hiljada ruskih rezervista, te je zaprijetio korištenjem nuklearnog oružja za odbranu ruskog teritorija ako bude potrebno.

Neki vojni stručnjaci kažu da je Kijev spreman nanijeti još jedan veliki poraz, postupno okružujući grad Lyman, glavni preostali bastion Rusije u sjevernom dijelu pokrajine Donjeck. Njegov pad mogao bi otvoriti put ukrajinskim snagama za pokretanje napada na dijelove teritorija koje Rusija sada namjerava pripojiti.

Čelnik gornjeg doma ruskog parlamenta rekao je da bi dom mogao razmotriti uključivanje četiri regija 4. oktobra, tri dana prije Putinova 70. rođendana.

NUKLEARNI KIŠOBRAN

Dužnosnici ruske vlade rekli su da će četiri regije pasti pod nuklearni kišobran Moskve nakon što budu formalno uključene u Rusiju.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy nastojao je prikupiti međunarodnu potporu protiv aneksije u nizu poziva sa stranim čelnicima, uključujući britanske, kanadske, njemačke i turske.

“Hvala svima na jasnoj i nedvosmislenoj potpori. Hvala svima na razumijevanju našeg stajališta”, rekao je Zelenskiy u kasnonoćnom video obraćanju u utorak.

Sjedinjene Države predstavile su paket naoružanja za Ukrajinu vrijedan 1,1 milijardu dolara koji uključuje 18 lansera topničko-raketnih sistema visoke mobilnosti (HIMARS), prateću municiju, razne vrste protudronova i radarske sisteme. Ovom objavom američka pomoć za sigurnost iznosi 16,2 milijarde dolara.

Sjedinjene Države također su rekle da će nametnuti nove sankcije Rusiji zbog referenduma, a očekuje se da će EU podržati novi paket sankcija protiv Rusije u narednim danima.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti