22.07.2024.
HomeSvijetPresreteni razgovori ruskih vojnika: ‘Sahranjujemo jednog čovjeka za drugim, ovo je noćna...

Presreteni razgovori ruskih vojnika: ‘Sahranjujemo jednog čovjeka za drugim, ovo je noćna mora’

Hiljade presretenih telefonskih poziva ruskih vojnika sa ukrajinskog ratišta, čije je snimke dobio New York Times, čini se da otkrivaju nove dokaze o zvjerstvima koje su ruske snage počinile u Ukrajini, ali i otkrivaju i bijes vojnika zbog odluke predsjednika Vladmira Putina da započne invaziju na susjednu zemlju.

Razgovori, čiji su detalji objavljeni u četvrtak, zabilježeni su u martu, a vodili su ih deseci vojnika stacioniranih u Buči i oko nje, kao i u blizini Kijeva.

„Mama, ovaj rat je najgluplja odluka koju je naša vlast ikada donijela“, rekao je majci vojnik pod imenom Sergej, piše u NYT-u.

Koristeći između sebe 22 telefona, vojnici su u periodu od nekoliko sedmica pozivali stotine telefonskih brojeva u Rusiji, u želji da razgovaraju sa suprugama, rodbinom i prijateljima, iako im je naređeno da to ne rade.

Njihovi razgovori, koje su presrele ukrajinske agencije, te ih proslijedile New York Timesu, bacaju novo svjetlo na nered u ranoj fazi ruske ofanzive, a spominju se i ubistva civila što može predstavljati dokaz o ratnim zločinima.

‘Od 400 padobranaca, preživjelo 38’

Vojnici su govorili da su bačeni u rat bez ikakve najave, da trpe velike gubitke jer je njihov pokušaj da zauzmu Kijev propao, te da su dobili zapovijedi da “ubiju sve koje vide”.

Jedan od njih ljutito je nazvao Putina „glupanom“ jer je naredio invaziju.

Prema sadržaju razgovora, očito je da su ruske snage trpjele velike gubitke, te da su vojnici shvatili da je zauzimanje ukrajinske prijestolnice nemoguće.

NYT, koji je objavio samo imena vojnika, kako bi zaštitio njihove identitete, citirao je Sergeja, koji je rekao majci da je od 400 padobranaca koje je Rusija poslala, preživjelo njih samo 38. Neki vojnici su govorili o 60-postotnim gubicima u svojim jedinicama, dok su ih oni s kojima su razgovarali u Rusiji pričali da „sanduci nastavljaju stizati“.

„Sahranjujemo jednog čovjeka za drugim. Ovo je noćna mora“, rekla je neimenovana partnerica jednog od vojnika.

U drugim razgovorima, vojnici su objasnili naređenja koja su im dali komandanti u Buči, gdje su ruske snage, prema optužbama Kijeva, počinili seriju ratnih zločina i likvidirali stotine civila. Moskva to poriče.

„Rekli su nam da će, tamo gdje idemo, okolo biti mnogo civila. Dali su nam naređenje da ubijemo svakog koga vidimo“, rekao je Sergej svojoj djevojci.

Vojnici su, prema razgovorima, brzo počeli izvještavati o rastućem broju žrtava u svojim redovima.

‘Ekstremiteti razbacani po cesti’

Citira se Aleksandr kako govori rođaku da „tijela leže na cesti“ u Buči, te da su „ekstremiteti razbacani okolo“.

„Nisu naši, oni su j…. civili“, rekao je.

U međuvremenu, Sergej je majci pričao da je „u šumi brdo leševa“, a u pozivu djevojci, priznao je da mu je naređeno da pogubi trojicu muškaraca koji su “prolazili pored našeg skladišta”.

„Pritvorili smo ih, skinuli i pregledali odjeću. Onda smo morali odlučiti da li da ih pustimo ili ne. Da smo ih pustili, mogli su odati naš položaj, pa smo ih odlučili ubiti“, rekao je.

Kako je mart odmicao, prije konačnog ruskog povlačenja iz okoline Kijeva, činilo se da među vojnicima raste razočarenje.

Neki su se žalili na smrtonosne taktičke greške, nedostatak obroka i teške zimske uslove.

Drugi su sugerisali da razmišljaju o dezertiranju, ali su se plašili da će se u tom slučaju suočiti s mogućim krivičnim progonom u Rusiji.

„Putin je budala. Želi uzeti Kijev. Nema šanse da to može uraditi“, govorio je Aleksandr.

Neki su vojnici pobili izvještaje iz ruskih medija o ratu, koji je Rusija pravdala tako što ga je nazivala čišćenjem Ukrajine od „nacista“, te o tome kako operacije idu po planu.

‘Nismo vidjeli nijednog fašistu’

„Mama, ovdje nismo vidjeli nijednog fašistu. Rat se temelji na lažima”, rekao je Sergej.

“Nikome nije trebao. Došli smo ovdje i ljudi su živjeli normalnim životom. Vrlo dobro, kao u Rusiji. A sada moraju živjeti u podrumima.”

No, uprkos pritužbama, čini se da su visoke plate – za koje su vojnici govorili da iznose 53 dolara po danu, što je brojka koja nadmašuje prosječnu platu u Rusiji – motivirale mnoge da se nastave boriti.

„Umoran sam i zlo mi je od ovog ugovora. Ali u drugu ruku, gdje drugo mogu zaraditi ovaj novac?“, govorio je Aleksandr svojoj partnerici.

Do kraja marta, neki vojnici javili su se sa novom informacijom, da su se povukli u Bjelorusiju.

„Upravo smo prešli granicu“, rekao je Aleksandr svojoj majci.

Ona je izrazila olakšanje, ali je pitala da će rat potpuno stati.

„Pa, to više nije naš problem“, odgovorio je.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti