Puste plaže u Hrvatskoj: Gosti masovno otkazuju dolaske

0

Zaostrog, omiljeno ljetovalište Bosanaca i Hercegovaca (posebno sportista), ovoga ljeta je u jeku turisticke sezone zbog korona-krize skoro prazan.

Otkazali dolazak

Najbolji pokazatelj za trenutnu situaciju u ovom malom „mistu“ Makarske rivijere je Sportski centar „Bossina“ (nekadasnji Partizan), gdje su dolazak otkazali svi naši sportisti koji se tradicionalno pripremju u ovoj bh. bazi. Podsjetimo, SC „Bossina“ je jedini objekat na Jadranu koji je vraćen u posjed naše države, odnosno Vlade Kantona Sarajevo.

– Zbog trenutne situacije sve sportske ekipe su otkazale dolazak, od karataša, košarkaša pa do studenata Fakulteta za sport i tjelesni odgoj Sarajevo koji ovdje obavljaju i dio praktične nastave – rekao nam je upravnik SC „Bossina“ Sulejman Hanjalić.

On je dodao da su dolazak otkazali i iz Udruženja borca, te porodice šehida i poginulih boraca, koji su njihovi tradicionalni gosti. Iako je za građane BiH polupansion 48 KM (po osobi), trenutno u SC „Bossina“ odmaraju samo dvije porodice!

– Šta je, tu je, nadam se da će u nastavku sezone biti bolje… Pred ovu sezonu renovirali smo i nas objekat, ali i detaljno sproveli sve naložene epidemiološke mjere – dodaje Hanjalić.

More nikad nije bilo čisće

Malo bolja situacija je u kampu, gdje su uglavnom gosti Slovenci, Česi i Slovaci, ali i bh. građani. Međutim, nakon što je Slovenija prije tri-četiri dana zaprijetila da će svi njeni građani koji odmaraju u Hrvatskoj po povratku u domovinu morati u karantin, veliki broj Slovenaca je prekinuo odmor…

Inače, ovoga ljeta u Zaostrogu ne radi ni centralna pekara, ni jedan od najpoznatijih kafića jos nije otvoren…

S druge strane, more u Zaostrogu nikad nije bilo čisće…