Ako se i dalje sjednice Gradskog vijeća Tuzla budu održavale online, opozicija će sudjelovati u radu, ali sa kupališta

0

Opozicioni vijećnici, Elvir Kasumović (SBB), Nikica Vidović (HDZ BiH), Mirnes Ajanović (BOSS) i Mirza Tupajić (SDA), smatraju neprihvatljivim održavanje online sjednica Kolegija i Gradskog vijeća Tuzla.

Ravnopravni sa građanima

– U cijelom svijetu se održavaju sjednice, a samo u Tuzli se zakazuju sjednice online putem. Mi se ne želimo kriti, kako sam rekao na prošloj sjednici vijeća, u mišijim rupama. Mi smo tu među građanima, među narodom i pokazujemo da ćemo sa njima dijeliti i dobro i zlo. Mi smo ravnopravni sa građanima. Želim da napomenem da ćemo mi, mislim na opoziciju, ako se zakaže online sjednica Gradskog vijeća otići na Panonska jezera, među kupače i naše građane i nećemo bježati od građana nego ćemo sa Panonskih jezera učestvovati u sjednici Gradskog vijeća Tuzla – kaže Elvir Kasumović, vijećnik SBB-a.

Opozicija je predlagala da se Kolegij, koji sačinjava devet osoba, održi u prostoriji gdje se može obezbijediti tzv.socijalna distanca, ali vladajuća većina okupljena oko SDP-a nije prihvatila taj prijedlog.

-Ovim se šalje loša poruka. Svi oni koji žele da se kupaju na Panonskim jezerima neka znaju da SDP ne dozvoljava sjednicu Kolegija Gradskog vijeća zbog bojazni od koronavirusa. Problem je ako se okupi devet vijećnika, a nije problem ako je na kupanju 5 ili 6 hiljada ljudi ili ako je u gradu svaku noć na Trgu slobode 500 – 1.000 građana – kaže Mirza Tupajić, vijećnik SDA.

Mirnes Ajanović, vijećnik BOSS-a, pozvao je članove SDP-a i PDA da se šrestanu hinjski kriti od koronavirusa i da se sjednice Kolegija i Gradskog vijeća održavaju na Panonskim jezerima.

Licemjerna poruka

Gradsko vijeće i Grad Tuzla, nalazi 5.000 građana a SDP i njihove političke sluge koji su izglasali izmjene Poslovnika, online sjednicom Kolegija štite devet vijećnika od opasnosti zaraze koronavirusom. Zbog toga ne prisustvojem sjednici Kolegija jer bi to bila bezobrazna i licemjerna poruka građanima da se vijećnici koje su birali kriju od koronavirusa, a da se svjesno ugrožava zdravlje i životi građana u cilju ostvarivanja profita po svaku cijenu – navodi Mirnes Ajanović.

Online sjednica Kolegija Gradskog vijeća je održana, a za petak se planira održavanje i sjednica Gradskog vijeća. Najvjerovatnije ponovo online putem i sa ciljem da se usvoji rebalans budžeta za 2020. godinu.