15.04.2024.
HomeNovostiPsiholog Žarko Korać postavio dijagnozu: "Dodik se plaši Bidena, a sahranit će...

Psiholog Žarko Korać postavio dijagnozu: “Dodik se plaši Bidena, a sahranit će ga korupcija!”

Poznati srbijanski političar, bivši potpredsjednik Vlade Srbije u mandatu pokojnog Zorana Đinđića, penzionirani profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu i psiholog, prof. dr. Žarko Korać, kaže da prijetnje koje je jučer u NSRS izrekao predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik u pogledu navodnog proglašenja samostalnosti bh. entiteta RS “nisu ništa novo”, ali da kod njega ovaj put “jeste primjetna nervoza”.

“Ima analitičara koji misle da Dodika čini vrlo nervoznim rasprava o novom visokom predstavniku. Znači, nije samo u pitanju visoki predstavnik, već korištenje bonskih ovlašćenja… On traži da se to ukine, odnosno praktično traži izmjenu daytonskih principa. To se neće dogoditi, iako ga Rusija u tome podržava. Odlazak Valentina Inzka otvara mogućnost da tu dođe sasvim druga ličnost, koja bi vodila jednu relativno drugačiju politiku u odnosu na RS unutar Bosne i Hercegovine. Važno je i koja će zemlja da stoji iza visokog predstavnika. Da li će to biti Njemačka ili neka druga zemlja. Nemam neko drugo tumačenje zašto on to ponovo u ovom trenutku insistira”, rekao je Korać za Radiosarajevo.ba.

Prema njegovim riječima, Rusija neprekidno sekundira Dodiku u smislu da treba ukinuti visokog predstavnika, ali Rusija, s druge strane, poznaje i realnost.

“Iako Rusija odlično zna – ona ima ozbiljnu, profesionalnu spoljnu politiku – da bi to upravo značilo mijenjanje daytonskih principa. A kad oni počnu da se mijenjaju, mogu da se mijenjaju i na način kako to Rusija ne bi voljela. Dodik je evidentno uznemiren. On se plaši, isto kao i Aleksandar Vučić, šta bi mogla biti nova Bidenova politika u regionu. S tim u vezi je bitan i izbor visokog predstavnika”, pojašnjava naš sagovornik.

Nastavak teksta na Radiosarajevo.ba.

Piše: Faruk Vele

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti