19.06.2024.
HomeNovostiJusufović: U UKC Tuzla zaraženo 40 uposlenika među kojima su infektolozi, pulmolozi,...

Jusufović: U UKC Tuzla zaraženo 40 uposlenika među kojima su infektolozi, pulmolozi, specijalisti za plućne bolesti i anesteziolozi

U Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) u Tuzli koronavirusom je zaraženo 40 uposlenika, među kojima su infektolozi, pulmolozi, specijalisti za plućne bolesti i anesteziolozi, saopćio je direktor te zdravstvene ustanove Vahid Jusufović.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u UKC, Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona održao hitnu sjednicu na kojoj je doneseno nekoliko novih mjera.

Jusufović je upozorio da je stanje zabrinjavajuće jer je, kako je naveo, u proteklih deset dana od četiri zaražena medicinska radnika, taj broj povećan na 40. Između ostalih, Covid-19 potvrđen je i kod glavnih nosioca za liječenje oboljelih od tog virusa.

“Nažalost, jutros nam je preminuo i kolega koji je koronavirusom zaražen na radnom mjestu i imao je vrlo tešku kliničku sliku”, naglasio je Jusufović.

Doneseno je nekoliko novih mjera s ciljem suzbijanja koronavirusa i zbog sprečavanja kolapsa zdravstvenog sistema, a jedna se odnosi na suspendovanje hladnog operativnog programa, a u kontinuitetu će se raditi akutni program.

“Samo selektivni slučajevi će se pregledati u smanjenom broju. Kontinuitet pružanja zdravstvene zaštite neće doći u pitanje. Mi ćemo također uvesti i sistem što manjeg kontakta među osobljem kroz rad u turnusima, odnosno četverobrigadni radni sistem na svim klinikama i zavodima gdje to dozvoljava broj osoblja”, rekao je Jusufović.

Novim mjerama obuhvaćena je i privremena obustave praktične nastave u UKC Tuzla za studente Medicinskog fakulteta i srodnih fakulteta UNTZ Srednje medicinske škole, izuzev studenata koji obavljaju klinički staž.

Zbog povećanja hospitaliziranih osoba zaraženih koronavirusom u dvije Covid-bolnice u UKC Tuzla, unutrašnjim raspoređivanjem oko 30 posto osoblja UKC-a će biti angažovano u tim odjeljenjima. Jusufović je naveo da su trenutno u Covid-bolnicama hospitalizirana 72 pacijenta, što pokazuje porast u odnosu na jučerašnji dan, a oko jedna trećina hospitaliziranih ima tešku kliničku sliku.

Ministar zdravstva Tuzlanskog kantona Božo Jurić smatra da se trenutna epidemiološka situacija ne može ocijeniti alarmantnom, ali shodno rastu broja novootkrivenih pozitivnih slučajeva, ona ima tendenciju pogoršanja.

On je poručio da se ovaj problem mora ozbiljno shvatiti i adekvatno pristupiti provođenju svih mjera.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti