18.07.2024.
HomeSvijetPrvi čovjek američke vojske poziva na oprez zbog mogućeg odgovora Rusije na...

Prvi čovjek američke vojske poziva na oprez zbog mogućeg odgovora Rusije na kontraofanzivu

Najviši američki general Mark Milley upozorio je u nedjelju da bi Rusija mogla reagovati nakon neuspjeha na bojnom polju u Ukrajini te je pozvao na povećanu budnost američkih vojnika.

Izjava prvog čovjeka Oružanih snaga SAD-a podsjetnik je na rizike od intenziviranja sukoba. Njegov strah i poziv na oprez je opravdan s obzirom na to da SAD i saveznici NATO-a pomažu Ukrajini s distance koja trenutno vodi uspješnu ofanzivu protiv ruskih snaga.

“Rat trenutno ne ide najbolje za Rusiju. Stoga je dužnost svih nas da održavamo visoko stanje pripravnosti odnosno uzbune”, rekao je general Milley prilikom posjete bazi u Poljskoj u kojoj se nalaze američke trupe.

On je istaknuo kako ne sugeriše da su američke trupe u Evropi ugrožene ili pod povećanom prijetnjom, ali smatra da je spremnost nužna jer “u ratu jednostavno ne znate sa sigurnošću šta se može sljedeće dogoditi”.

Reuters piše da je Milley pregledao protivvazdušnu odbranu baze u Varšavi koja uključuje raketne baterije Patriot, a koje bi bile posljednja linija odbrane ukoliko Rusija odluči napasti tu bazi i rizikovati sukob sa NATO-om.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti