28.03.2024.
HomeSportŠpanija rutinski protiv Francuske za titulu evropskog prvaka

Španija rutinski protiv Francuske za titulu evropskog prvaka

Košarkaši Španije savladali su Francusku u finalu Evrobasketa 2022. rezultatom 88:76 te su postali prvaci Starog kontinenta.

Španija je odlično ušla u meč, što pokazuje i podatak da je u prvoj četvrtini u mrežu Francuske ubacila 23 poena, te napravila prednost od devet poena razlike.

Slično se dogodilo i u nastavku gdje je Španija dominirala i imala čak i 20 poena prednosti, ali su Francuzi do poluvremena odličnom serijom uspjeli da smanje na 10 poena razlike.

Početak treće četvrtine donio je “buđenje” Francuza, koji su uspjeli da na samo par poena priđu Španiji, koja je do kraja četvrtine uspjela ponovo da se vrati i napravi razliku.

Do kraja meča Španija je odlično čuvala i povećava prednost i do kraja meča nije bilo dileme o tome ko će ponijeti titulu evropskog prvaka.

Najefikasniji kod Španaca bio je Hernangomez sa 27 poena, dok je kod Francuza prednjačio Furnije 23 sa poena.

Podsjetimo, Španci su bili prvi u grupi A, a zatim su u osmini finala priredili iznenađenje i izbacili Litvaniju.

U četvrtfinalu su bili bolji od Finske, dok su u polufinalu poslije dramatične završnice savladali jednog od domaćina turnira Njemačku.

Francuzi su u grupi B završili na trećem mjestu, da bi se u osmini finala provukli pobjedivši Tursku nakon produžetka, kao i u četvrtfinalu pobjedivši u produžetku Italiju. U polufinalu su pokazali pravu igru i deklasirali Poljake.

Inače, Španija je tri puta bili prvak Evrope (2009, 2011, 2015), a ovo joj je bilo 10. finale. Uz to ima šest srebrenih medalja i četiri bronze.

Francuska večeras igrala u pohodu na drugu titulu. Prethodno je bila zlatna 2013. godine, a ima i dva srebra, te šest bronzi.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti