20.07.2024.
HomeNovostiPrva grupa njemačkih vojnika u okviru EUFOR-a stigla u BiH

Prva grupa njemačkih vojnika u okviru EUFOR-a stigla u BiH

Prva grupa vojnika iz Njemačke stigla je u Bosnu i Hercegovinu, u ponedjeljak 15. augusta, kako bi se priključila mirovnoj misiji Euoropske unije u BiH.

Za Radio Slobodna Evropa iz EUFOR-a su potvrdili da je riječ o dijelu grupe od 50 vojnika.

“Dio vojnika je stigao, ostatak se očekuje u narednom periodu”, rekli su iz EUFOR-a i dodali da će više informacija o broju i lokaciji pristiglih vojnika biti poznato u narednim danima.

Njemačka vlada odluku o slanju trupa u okvire mirovne misije Europske unije u Bosni i Hercegovini donijela je 15. juna 2022. godine.

Ovo je prvi put u deset godina da je Njemačka povukla ovakav potez, usred povećane zabrinutosti zbog nestabilnosti u vezi s ruskom invazijom u Ukrajini i mogućnosti prelijevanja na Zapadni Balkan.

Ova odluka označava povratak snagama u BiH koje je Njemačka napustila krajem 2012.

Novo osoblje EUFOR-a će osigurati dodatne kapacitete u štabu EUFOR-a i za EUFOR-ovu mrežu kuća za timove za vezu i posmatranje (LOT) koje se nalaze na nepristrasnoj osnovi širom zemlje, poručili su iz EUFOR-a.

LOT kuće su EUFOR-ova veza s lokalnim zajednicama i lokalnim vlastima.

Ovo osoblje EUFOR LOT-a živi u svojim lokalnim zajednicama i omogućava EUFOR-u da održi pozitivne i važne odnose na lokalnom i regionalnom nivou.

LOT kuće također pružaju priliku građanima BiH da održe kontakt s EUFOR-om, omogućavajući direktan dijalog.

Samo nekoliko dana nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, EU je odlučila skoro udvostručiti veličinu svojih mirovnih snaga EUFOR-a na 1.100 sa 600 vojnika slanjem rezervi kako bi spriječila potencijalnu nestabilnost.

Misija EUFOR Althea mirovne misije Evropske unije u BiH najduža je vojna operacija EU, jedina kopnena misija, te jedina misija koja ima izvršni mandat da koristi silu.

Trenutni mandat EUFOR-a ističe u novembru, a na Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda je da odluči o produženju za još godinu dana.

Postoji zabrinutost da bi Moskva mogla iskoristiti svoj veto da osujeti sporazum.

EUFOR je zamijenio mirovne trupe NATO-a u BiH 2004. godine.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti