Protestno pismo novinara Gradskom Vijeću Mostara: Ne izbacujte nas na ulicu, biće to najgora slika koju ćete poslati javnosti

0

Nakon što je obznanjeno da novinari danas neće moći uživo pratiti sjednicu Gradskog vijeća (GV) Mostara s početkom drugog kruga procesa izbora gradonačelnika, i to zbog zakazanih vjenčanja, sinoć je rukovodstvu i stručnim službama GV-a odaslano pismo.

U pismu se navodi da se nadležni mole da osiguraju prostoriju za praćenje sjednica Gradskog vijeća Mostar.

Novi pritisak

– Napomena kako zbog velikog broja vjenčanja nema mogućnosti, ne može biti opravdanje za izbacivanje novinara na ulicu. Tokom sjednice, na pauzama, vijećnici daju izjave, održavaju se mini konferencije za novinare. Vi nam sada ovo uskraćujete i to u nastavku kada će vrlo vjerovatno biti izabran gradonačelnik Mostara. Podsjećamo da je tek nakon pritiska javnosti, dopušteno da Youtube kanal koji prenosi sjednice postane otvoren. Ovo smatramo novim pritiskom na medije koji neće proći neopaženo. Zbog toga zahtjevamo da osigurate mjesto za naš rad. Slika novinara koji čekaju ispred vrata Vijećnice biće najgora poruka koju ćete uputiti javnosti. Sjednicu prate i kolege iz Trebinja, Širokog Brijega, Sarajeva koji nemaju redakciju u gradu u koju bi se povukli. Da li je to transparentnost za koju se zalažete? – stoji u pismu novinara.

U potpisu su novinari medija: Al Jazeera, N1, Dnevni avaz, Nova BH, FTV, BHRT, Radio Slobodna Evropa, Radio Gradska mreža, Srna, Radio DW, Hercegovina info, Bljesak info, Oslobođenje, O kanal i Klix.

Termini vjenčanja

Inače, u pozivu za praćenje sjednice koji je stigao novinarima navedeno je kako se, “na osnovu člana 100. stav 2. Poslovnika Gradskog vijeća Grada Mostara, drugi nastavak prve sjednice Gradskog vijeća Grada Mostara (tačka 5. – drugi krug glasanja za izbor gradonačelnika Grada Mostara), održava 12.februara 2021. godine s početkom u 15:30 sati u Gradskoj vijećnici Grada Mostar u konferencijskoj sala broj 101”.

Mediji i gosti, naveli su, nastavak sjednice neće moći pratiti kao do sada u dvorani broj 003 (prizemlje) “zbog već zakazanih termina za vjenčanja”.