Počela vakcinacija u BiH: Rusku vakcinu protiv korone prvi dobio direktor UKC-a RS

0

Kada je u pitanju zdravstveno osoblje moram im se zahvaliti, oni su istinski heroji. Ja sam oduševljen njihovom požrtvovanošću, stvarno hvala im za sve što su radili. Danas će se vakcinisati dvadesetak radnika, medicinske sestre i ljekari, kazao je danas Vlado Đajić, direktor UKC RS koji je prva osoba u BiH koja je primila vakcinu protiv koronavirusa.

“Želim da se zahvalim svima koji ste danas ovdje. Upravo kroz institucije smo obrezbijedili prve veće kolkičine za vakcinaciju prvo radnika potom i svih drugih stanovnika. Sretan sam što imamo priliku da ovdje danas uradimo prvu vakcinaciju. Naravno da ću se vakcinisati u drugom kontigentu, danas sam ovdje da podržim naše zdravstvene radnike povodom početka”, kazao je u obraćanju medijima ministar Šeranić.

“Želim da se javno zahvalim gospodinu Vučiću za svu podršku koju je davao zdravstvenim radnicima RS. To je jedan humani, dobronamjerni i bratski potez. Upravo smo pravili plan kako ćemo to izvesti, pošto je zabranjen uvoz vakcina iz Srbije u BiH, organizovat ćemo odlazak zdravstvenih radnika u Srbiju da tamo prime vakcinu”, kazao je Đajić koji je bio prva osoba koja je primila vakcinu.

Nakon njega vakcinisan je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravlje RS.

Do sada je stiglo 2.000 doza za 1.000 osoba, a preko Instituta za javno zdravstvo naručeno je još 400.000 doza za 200.000 osoba od čega se polovina očekuje u drugoj polovini mjeseca, a druga polovina u martu.