Protestno okupljanje kupaca u SPO ‘15. maj’ u Tuzli

0

Još jedno protestno okupljanje prevarenih kupaca stanova poslovnih prostora u zgradi “15. maj” održano je  u Tuzli. Njihova agonija zbog niza problema, a prije svega, izostanka tužilačkih odluka u ovom predmetu traje već deset godina. Stanove i poslovne prostore u zgradi su uredno unaprijed platili, ali nikada nisu uselili.

Protestno okupljanje oko 200 kupaca pratila je i protestna šetnja na najfrekventnijoj raskrsnici na Brčanskoj Malti.

Ko zna koji po redu protesti organizirani su zbog – kako ističu kupci – nedonošenja odluke Tužilaštva TK-a po njihovoj krivičnoj prijavi iz oktobra 2016. godine o završetku objekta. Uz sve, nije ispunjeno još jedno u nizu obećanja.

– Po obećanjima Gradske uprave i investitora ove godine smo trebali useliti u naše stanove. Međutim, to se još uvijek nije desilo. Ostalo je tako malo, i ne znam iz kojeg razloga se sve oteže – priča kupac stana Adisa Mehanović.

Protesti kupaca su prvobitno bili najavljeni pred zgradom Tužilaštva Tuzlanskog kantona, ali im je to zabranjeno. Uz sve, tražili su izuzimanje ovog predmeta iz nadležnosti ovog tužilaštva. To je odbijeno.

– Kolegij tužilaca je, nakon prezentirane analize rada tužioca na samom predmetu, kao i analize i rasprave o iznesenim obrazloženjima i razlozima za izuzeće postupajućeg  tužioca, donio odluku da  zahtjev bude u cjelosti odbijen. Tužilaštvo TK-a nastavlja istragu vezanu za izgradnju zgrade 15. maj u Tuzli protiv osumnjičenog Envera Bijedića, te provodi provjere i za druga prijavljena lica u predmetu – saopćili su iz Tužilaštva TK-a.

Udruženje kupaca stanova traži od Tužilaštva TK-a da nakon deset godina imenuje krivce zbog kojih još nisu uselili u svoje stanove.

– Ono što nas sad najviše koči je struja. Da bi se sve ostalo rješavalo treba struja, a to su dužni izvođači radova za zgradu Salih i Burhan Šabović, što obećavaju već duže vrijeme – kaže kupac stana Meliha Saltović.

Bez obzira na svu problematiku, u udruženju koje okuplja kupce stanova, očekuju da će u stanove useliti na proljeće sljedeće godine.

federalna.ba