18.05.2024.
HomeNovostiProtest studenata protiv rektora i Senata Univerziteta u Zenici

Protest studenata protiv rektora i Senata Univerziteta u Zenici

Studenti Univerziteta u Zenici ponovo su protestovali ispred zgrade Rektorata tražeći da im se konačno odobri bezuslovni prelazak u naredne godine studija. Nakon što su Vlada i Skupština Zeničko-dobojskog kantona ispunile zahtjev studenata i usvojile izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju, po kojima im je omogućeno da tokom trajanja pandemije nesmetano mogu upisati narednu godinu, oni to nisu u prilici učiniti. Naime, sjednica najvišeg stručnog tijela koje odlučuje o akademskim pitanjima na Univerzitetu još nije održana.

“Glavni razlog za sazivanje ovih protesta je što još nisu ispunjeni zahtjevi studenti se još uvijek nisu upisali”, kaže Larisa Gađun, predstavnica studenata Univerziteta u Zenici.

Na optužbe studenata da Senat Univerziteta odugovlači provedbu izmijenjenog Zakona o visokom obrazovanju, iz Rektorata se pravdaju zakonskim rokom, prema kojem su dužni minimalno 7 dana ranije zakazati sjednicu Senata.

“Iduće sedmice bit će održana sjednica Senata, te pitanje bezuslovnog upisa – koje nije pitanje jer je zakon rekao da je upis bezuslovan – riješit će se na Senatu”, kaže prof. dr. Enes Hašić, prorektor za nastavu i studentska pitanja UNZE.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona prošlog mjeseca je odobrila izmjene Zakona o visokom obrazovanju, da bi potom i Skupština na telefonski održanoj sjednici te izmjene usvojila. Međutim, ostaje pitanje zašto studenti još ne mogu ostvariti bezuslovni prelazak u naredne godine studija.

“Zakon je stupio na snagu 8.11., a danas je 12.11. Studenti su nervozni, razočarani, želimo što prije odgovor da se upišemo i ne gubimo predavanja više”, poručuje Gađun.

Hašić navodi kako su Senat Univerziteta i rektor Bniverziteta bili jedni od predlagača izmjena i dopuna zakona te će ga podržati, ali da nije bilo moguće dok zakon ne stupi na snagu.

Tokom dana studenti su održali sastanak sa nadležnima na kojem je dogovoreno rješavanje njihovih problema. Ukoliko se to ne dogodi, najavili su nove proteste.

federalna.ba

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti