Prosrpska koalicija u Crnoj Gori: Druže Milo mi ti se kunemo da sa tvoga puta ne skrenemo, ostaćemo u NATO i uz nezavisno Kosovo?!?

0

Lideri tri opozicione koalicije, koje su osvojile većinu na parlementarnim izborima održanim 30. avgusta, predstavili su na današnjoj konferenciji za medije 9. septembra principe na kojima će počivati buduća vlast, a koji podrazumijevaju saradnju sa NATO savezom, neupitnost priznanja Kosova i koji isključuju izmjene crnogorskih državnih simbola.

Principi Sporazuma kojeg su parifirali lideri koalicije „Za budućnost Crne Gore“, „Mir je naša nacija“ i „Crno na bijelo“ Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović su saopštili da će nova vlada u Crnoj Gori:

  • Odgovorno sprovoditi sve međunarodne obveze koje je država preuzela, jačati saradnju s NATO savezom i predano sprovoditi sve reforme potrebne za punopravno članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji;
  • u potpunosti depolitizovati ključne vladine institucije u cilju beskompromisne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije;
  • poštovati Ustav Crne Gore i neće pokretati inicijative u cilju izmjene državne zastave, grba i himne;
  • neće pokrenuti postupak za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova;
  • neće izvršiti odmazdu na političkoj ili bilo kojoj drugoj osnovi;
  • usvojiće i revidirati sve zakone u skladu s evropskim standardima, s ciljem što brže integracije Crne Gore u EU.
  • omogućiće manjinskim strankama učešće u vladi, bez obzira imaju li parlamentarni status ili ne.

Prema preliminarnim rezultatima Državne izborne komisije tri opozicione koalicije osvojile 41 su mandat. Crno na bijelo na čelu sa Ujedinjenom reformskom akcijom Dritana Abazovića četiri, Za budućnost Crne Gore na čelu sa Demokratskim frontom 27 i Mir je naša nacija Alekse Bečića 10 mjesta.

Od 81. parlamentarnog mjesta, Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića osvojila je 30 mandata, njihov koalicioni partner Socijaldemokrate tri, dvije albanske liste dva, bošnjačka partija tri a opoziciona Socijaldemokratska partija dva mandata.