14.07.2024.
HomeNovostiMogući scenarij: Čampara izlazi iz SDA, obara Vladu Kantona Sarajevo!

Mogući scenarij: Čampara izlazi iz SDA, obara Vladu Kantona Sarajevo!

Kako Inforadar saznaje, 15. oktobra, na isti dan kada počinje i kampanja za lokalne izbore, stranke četvorke (SDP, Naša stranka, NiP i NBL) pokrenut će proceduru smjene Vlade Kantona Sarajevo uz pomoć Aljoše Čampare (SDA) i podršku SBB-a.

Čitav proces bio bi okončan oko Nove godine, a ključ obaranja Vlade je upravo u rukama Čampare, federealnog ministra policije, člana Predsjedništva SDA i zastupnika ove stranke u Vladi KS. Čampara se namjerava pridružiti četvorci te bi trebao da bude spona sa SBB-om koji ne želi više da podržava aktuelnu Vladu KS iako je premijer Nenadić kandidat ove stranke.

Sam Čampara nije želio da govori na ovu temu kada smo ga jutros kontaktirali, ali informaciju nije negirao. Kao što nije negirao ni informaciju iz krugova bliskih ovom političaru da je odlučio napustiti SDA i formirati nezavisnu listu za sljedeće izbore!

Nije tajna da je Čampara već godinama u sukobu sa vrhom SDA i liderom Bakirom Izetbegovićem kao istaknuti član veoma uticajnog gatačkog klana unutar SDA, kojem pripada i Denis Zvizdić (čovjek koji će, prema našim informacijama, stati na crtu Izetbegoviću u utrci za člana Predsjedništva 2022. godine!). Čampari u stranci zamjeraju neposlušnost i česte istupe u medijima koji su u suprotnosti sa interesima stranke. S druge strane, Čampara stranci zamjera nedemokratičnost i oslanjanje na nekompetentne kadrove, poput sadašnjeg predsjednika KO Sarajevo Fikreta Prevljaka, skupštinskog kolege Mahira Devića (hodže iz Ilijaša), ili kompromitiranog Ibre Berila iz Trnova.

Upravo njih trojica, kako nam je potvrđeno iz same SDA, na sjednicama kantonalnog odbora prave planove za diskteditaciju ČampareInforadar saznaje da i sam Izetbegović, svjestan situacije da će SDA ostati bez vlasti u Kantonu Sarajevo, posljednjih dana pokušava popraviti odnose i privremeno pridobiti Čamparu, no očito bezuspješno.

Istovremeno, u centrali stranke već neko vrijeme se održavaju jutarnji sastanci na kojima se analizira medijsko stanje u BiH i prave procjene „podobnih i nepodobnih“ medija. Tako su i mladež i botovi SDA, koji su 2018. regrutovani da organizorano djeluju putem društvenih mreža „protiv neprijatelja“, ponovo aktivirani, a posebno su usmjereni na Čamparu.

Sve ovo bi bilo zaustavljeno ukoliko bi Izetbegović od Čampare dobio obećanje da neće učestovovati u obaranju kantonalne Vlade, no čini se da su upravo ovim činom učvrstili Čamparu u odluci na napusti stranku i učestvuje u formiranju nove Vlade KS.

Podsjećamo, uprkos podršci međunarodne zajednice i izvještajima u kojim je „muletietnička Vlada KS“ označena kao svijetli primjeru u borbi protiv korupcije, 13. decembar prošle godine bio je dan početka kraja prethodne Vlade koji je predvodio Edin Forto (Naša stranka). Tadašnja šestorka, koju su činile Naša stranka, SDP, NiP, Nezavisna bosanskohercegovačka lista, DF i SBB, raspala se nakon što su je napustili SBB i DF nakon dogovora sa SDA o koaliciji na državnom i federalnom nivou, te u KS. Fortina vlada, nakon svih procedura, zvanično je prestajala postojati 29. januara 2020.

Piše: Almedin Šišić, Inforadar.ba

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti