12.06.2024.
HomeNovostiPropast pregovora u Neumlju: Dogovora ni na vidiku, delegacije spakovale kofere i...

Propast pregovora u Neumlju: Dogovora ni na vidiku, delegacije spakovale kofere i odjavile hotelske sobe

Stranačke delegacije koje su protekla tri dana učestvovale na pregovorima u Neumu spakovale su kofere i odjavile hotelske sobe, a pregovori su po svemu sudeći propali, saznaje agencija Patria.

Prema informacijama kojima Patria raspolaže međunarodni posrednici Matthew Palmer i Angelina Eichhorst još uvijek razgovaraju s pojedinim liderima u “četiri oka”, ali za sada bez dogovora.

U Neumu su i članovi parlamentarne Interresorne radne grupe koji s OSCE-om i njegovim Uredom za demokratizaciju i ljudske resurse pokušavaju osmisliti i kreirati modele za transparentniji izborni proces.

Riječ je o takozvanom “Paketu integriteta izbornog procesa”, ali je malo vjerovatno da će i on danas biti dogovoren.

Inače, u medijima se pojavila informacija da bi konferencija za novinare učesnika pregovora trebala biti održana u 13 sati.

Podsjećamo, pregovori su su prošle noći trajali do sitnih sati, a iako su se pojavile informacije o približavanju stavova o reduciranju ovlasti Doma naroda FBiH, čini se da to nije izgledno.

Na pregovorima u Neumu učestvuju delegacije i predsjednici SDA, HDZ BiH, SBB-a, NiP-a, HDZ 1990, dok su odlazak na pregovore odbile SDP BiH, Demokratska fronta i Naša stranka. Stranke iz RS nisu učestvovale u ovoj rundi pregovora.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti