Proizvođačima vakcina na kratko oduzeti ekskluzivno pravo na patent?

0

U EU i Njemačkoj sve je veći haos oko nabavke vakcina. Njemački političari žele uključiti više kompanija u proizvodnju. Preduslov za to je: firmama koje su razvile vakcinu na kratko oduzeti ekskluzivna prava na patent.

Savezni ministar zdravstva Jens Spahn iz CDU-a ni krajem ove sedmice nije imao dobrih vijesti kada je u pitanju snabdijevanje Njemačke vakcinama: “S obzirom na nestašicu vakcina, pred nama je najmanje deset teških sedmica”, poruka je koju je Spahn odaslao preko Twittera..

Saveznom ministru je jasno da spori početak vakcinacije neizmjerno šteti kredibilitetu vlade u borbi protiv pandemije. Stoga Spahn želi pozvati na nacionalni samit o tome kako se snabdjeti vakcinama, koji bi trebao biti zakazan za narednu sedmicu. Na skupu bi sudjelovali predstavnici savezne i pokrajinskih vlada kao i predstavnici privrede. Kancelarka Angela Merkel (CDU) takođe je za održavanje samita. Njen glasnogovornik Steffen Seibert je poručio: “Planiranje je u toku i bit će usklađeno sa saveznim državama.” Na konferenciji će biti riječi i o mogućim drastičnim koracima. Može li se nekolicini proizvođača oduzeti pravo na patent, makar i na kratko?

To je ideja koju je predložio (parlamentarni) sekretar Kluba poslanika SPD-a u Bundestagu Carsten Schneider. Tako bi na primjer kompanije BioNTech/Pfizer i Moderna, za njihova već odobrena cjepiva, mogle biti lišene isključivih prava na patent na određeno vrijeme, tako da bi njihove vakcine mogle proizvoditi i druge kompanije.

Bavarski premijer Markus Söder dao je sličnu izjavu u srijedu (27.1.2021.) u TV emisiji “Markusa Lanza”. Očito je da su države Evropske unije kasno naručile premalo vakcina, tako da se sada se moraju koristiti i iznaći “drugi kapaciteti”.

Sven Giegold, član Evropskog parlamenta ispred stranke Zelenih, također smatra da vrijedi razmotriti tu ideju. On je u četvrtak (28.1.2021.) izjavio: „Spora isporuka vakcina neizbježna je kada onaj ko je razvio vakcinu istovremeno i proizvodi vakcinu. Hitno moramo iskoristiti kapacitete drugih proizvođača. Za one koji su razvili cjepivo nije ekonomično proširivati proizvodne kapacitete jer će oni postati suvišni kada korona kriza prestane”. Međutim, kako Giegold također ističe, ti proizvođači godinama ulažu velike svote novca u razvoj vakcina. Stručnjaci kažu da bi, ako bi im se oduzeli patenti, sve manje kompanija u budućnosti moglo ulagati u razvoj.

Opširnije na portalu DW.