Borba za banovićki rudnik ulazi u završnu fazu

0

Rudnik u Banovićima nalazi se u burnom periodu zbog peripetija vezanih za izbor uprave, a sagu će okončati član Nadzornog odbora Edin Kurtić, kojeg je imenovala Vlada Federacije BiH.

Prema informacijama koje su potvrđene za Klix.ba, on je za 12. februar zakazao vanrednu sjednicu Skupštine društva na kojoj će biti razmatrana odluka o razrješenju predsjednika Nadzornog odbora rudnika Bege Birparića te saglasnost za imenovanje vršioca dužnosti Amira Brigića.

Shodno procedurama, Federalna vlada je nakon usvajanja odluke i saglasnosti naredila Nadzornom odboru hitno sazivanje vanredne sjednice Skupštine dioničara na kojoj bi bile potvrđene spomenute dvije odluke.

Sjednica Skupštine dioničara RMU Banovići trebala je biti održana 6. januara, ali je prekinuta te od tada do danas ponovo nije sazvana.

Zbog toga je reagovala Vlada FBiH na sjednici 14. januara, a prošle sedmice i premijer Fadil Novalić koji je zatražio hitno sazivanje vanredne Skupštine društva.

Paralelno s tim, predsjednik Nadzornog odbora koji se nalazi u procesu smjene Bego Birparić dva puta je zakazivao sjednicu tog tijela, ali bez dnevnog reda na kojem se nalazi odluka o sazivanju vanredne sjednice Skupštine društva. Također, ni spomenute dvije sjednice Nadzornog odbora nisu održane.

U cijeloj ovoj priči u konačnici se na jednoj strani nalaze Federalna vlada, čije odluke još nisu ispoštovane, a na drugoj se spominje Mirsad Kukić, s navodnom željom za ponovnim ovladavanjem rudnikom.

Naime, vršilac dužnosti generalnog direktora RMU Banovići Fadil Kudumović ranije je za Klix.ba kazao da cijeli proces opstruira upravo Birparić, istaknuvši da se on nalazi pod utjecajem Mirsada Kukića koji ponovo želi ovladati banovićkim rudnikom.

S druge strane, Birparić je to negirao kazavši nam da nema nikakav kontakt s Kukićem, kao i da sve procedure provodi u skladu sa zakonom. Istaknuo je i da će poštovati sve odluke Vlade Federacije BiH.

Vrijedi kazati i to da se među okvirno 15 kandidata za poziciju direktora RMU Banovići nalaze i Fadil Kudumović te Bego Birparić, koji navodi da je po zakonu imao pravo konkurisati, ali da će biti izuzet iz odlučivanja u svom kandidatskom slučaju.

Inače, peripetije vezane za imenovanje novog direktora rudnika i ostalih članova uprave društva reflektiraju se na normalno funkcionisanje tog dioničarskog društva. Do danas nije usvojen finansijski plan rudnika za 2021. godinu, što je izazvalo i blokadu provođenja postupka javnih nabavki.

A.K./Klix.ba