Proizvedena i vakcina za siromašne: Cijena – sitnica…

0

Vakcina protiv koronavirusa koju razvija univerzitet u Oxfordu u saradnji sa AstraZenecom koštaće između tri i četiri dolara, prenio je danas britanski “Telegraph”.

“Oxfordska vakcina je vakcina za cijeli svijet. Dok su Pfizer i Moderna saopštili da su uspješno završili fazu tri testiranja, britanski tim je u startu naglasio da je njihov cilj da njihov produkt treba da bude dostupan cijeloj planeti. Ne radi se samo o vakcini koja će moći da se transportuje i skladišti na normalnim temperaturama, već da bude dostupna svima”, piše u tekstu Telegrapha.

Cilj koji su postavili naučnici iz Oxforda i AstraZeneca je da vakcina bude dostupna siromašnijim zemljama svijeta, dodaje se u tekstu.

“Sa cijenom od samo tri do četiri dolara po dozi, oxfordska vakcina je samo djelić cijene Pfizerove i Modernine vakcine, koja će se prodavati po cijenama između 20 i 32 dolara, što je za mnoge zemlje u razvoju skupo”, navodi Telegraph.

Direktor tima koji je pravio vakcinu u Oxfordu Andrew Polard kaže da su napravili “vakcinu za svijet”.

“Naš cilj je bio da vakcina bude dostupna svuda. Smatram da smo uspjeli to da uradimo. Ovo su vrlo uzbudljiva vremena za ljudsko zdravlje”, rekao je Polard.