19.04.2024.
HomeSvijetPrognoza naučnika o kraju pandemije: Vakcina uskoro, restrikcije do kraja maja

Prognoza naučnika o kraju pandemije: Vakcina uskoro, restrikcije do kraja maja

Vakcina protiv korona virusa bit će dostupna uskoro, a restrikcije s kojima se sada suočavamo trajat će do sredine ili kraja maja, tvrdi za Deutsche Welle Florian Kramer, profesor vakcinologije na školi u okviru bolnice Mount Sinai u New Yorku.

Odgovarajući na pitanje koliko je realno da ćemo uskoro imati vakcinu, rekao je da je to “veoma realno” jer vakcina nije u fazi istraživanja nego se rade klinička ispitivanja.

“Klinička ispitivanja dugotrajna su i imaju nekoliko faza jer vakcina mora biti sigurna prije nego što se vakcinira veliki broj ljudi. Budući da se približno 40 kompanija bavi pronalaskom, ne mislim da će pronalaženje vakcine biti problem”, objašnjava Kramer.

Dodaje da je to proces koji traje do 15 godina, a sada je neophodno da se završi za nekoliko mjeseci, što je izazov i zahtijeva strpljenje, prenosi Tanjug.

Napominje da je ovo rijedak slučaj u historiji da postoji dovoljno novca za razvoj vakcine, za razliku od SARS-a i MERS-a, za koje je rad na pronalaženju vakcine obustavljen kad je širenje stavljeno pod kontrolu.

‘Moramo ispraviti epidemiološku krivulju’

Na pitanje koliko se taj virus razlikuje od virusa sezonske gripe kazao je da su s molekularnog stanovišta to dva potpuno različita virusa.

“Kad je objavljen genski materijal virusa, svi u naučnoj zajednici znali su o čemu je riječ. Najdrastičnija razlika je u tome što u ljudskoj populaciji apsolutno nema imuniteta, a nema ni lijekova ni vakcina i zato se on širi veoma lako. Situacija je samim tim daleko opasnija”, objašnjava Kramer, čiji je rad fokusiran na pronalaženje univerzalne vakcine protiv sezonske gripe.

Govoreći o mjerama socijalnog distanciranja i samoizolacije, kaže da se širenje virusa više ne može potpuno zaustaviti i da nije bilo moguće da se zaustavi ni krajem februara.

Ipak se zalaže za mjere distanciranja i samoizolacije jer, kako objašnjava, “moramo ispraviti epidemiološku krivulju, o kojoj svi govore”.

Njegovo je mišljenje da će se ova situacija nastaviti barem do sredine ili kraja maja, kada će možda biti moguće da se društvene aktivnosti do određene mjere vrate u normalu.

Međutim, može se dogoditi i da ponegdje ponovo izbije epidemija i onda se ponovo moramo vratiti na ovakav režim života.

“Moramo očekivati da će se valovi pandemije ponovo pojaviti tokom ljeta, jeseni i zime, stoga se moramo navići na ovakvu situaciju sigurno do kraja 2020”, stav je ovog naučnika.

Ponovna zaraza bit će blaži oblik bolesti

Kaže da imunosni sistem oporavljenih pacijenata reagira vrlo dobro i da se pojavljuju snažna antitijela, koja neutraliziraju virus, ali dodaje da ne postoje dugoročne studije koje bi utvrdile jesu li ti oporavljeni pacijenti sada zauvijek zaštićeni.

Ono što se sa sigurnošću može reći jest da ljudi postaju imuni jedno vrijeme i ne mogu se lako ponovo inficirati tim virusom.

“Čak i ako se dogodi da se ponovo zaraze, to će biti daleko blaži oblik bolesti”, tvrdi Kramer.

Spominje istraživanja o liječenju antitijelima oporavljenih pacijenata, koja se sada provode i u Njemačkoj, te dodaje da mu dozu samopouzdanja ulijeva činjenica da su kineski naučnici u Wuhanu liječili pet pacijenata antitijelima i da su se svi oni oporavili nakon tretmana.

Također kaže da je od januara, kad je objavljena genska sekvenca tog virusa, njegov rad u laboratoriji potpuno preusmjeren i da se sada bavi samo istraživanjem korona virusa

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti