25.07.2024.
HomeNovostiProfesorica Smiljana Vovna: Socijalnih nemira neće biti, građani su zadovoljni stanjem u...

Profesorica Smiljana Vovna: Socijalnih nemira neće biti, građani su zadovoljni stanjem u kojem živimo

Kriza je jedina konstanta u Bosni i Hercegovini. Ove godine kriza je nadopunjena pandemijom koronavirusa i svi društveno – politički sistemi BiH pucaju po šavovima.

Krize, afere, sukobi i tenzije međusobno se smjenjuju, ali njihov intenzitet ne jenjava.

Šta možemo očekivati u situaciji opće sluđenosti, a pred nama je teška jesen i vruća zima.

O svemu ovome za Patriju govori profesorica i sociologinja Smiljana Vovna iz Tuzle.

“Od svih ovih ključnih riječi jedino je KORONA nepoznanica i nešto novo što imamo trenutno. Kako će se završiti ne znam ali mislim da kada građani postanu svjesni (a čini mi se da nisu još uvijek) da je ona tu oko nas, onda ćemo vidjeti i izlaz iz ove pandemije koja je zahvatila cijeli svijet”, kaže Vovna.

Dodaje da su “IZBORI nešto što je kod nas u kontinuitetu i ne ponavljaju se svakih dvije godine nego su prisutni svaki dan”.

“Karavani kiča, lažnih obećanja tek treba da krenu i prosječan građanin BiH već napamet zna šta od kojeg političara, zavisno od boje dresa, može očekivati da čuje. Znači ništa novo što već nismo vidjeli. Mislim da je još uvijek “vitalni nacionalni interes” najaktuelniji. Afere su također naš vjerni pratilac. Ono što je najgore da su sada akteri afera oni koji su zagovarali procesuiranje onih koji se ogriješe o zakon. I tu ništa novo sve dok se ne uvede ključna riječ ODGOVORNOST za ono što se učini i ne dođe do sankcija afere će biti naša stvarnost”, poručuje Vovna.

Za zdravstvo ističe da je takvo kakvo je, uglavnom odgovorilo ovoj pandemiji.

“Ali ne zato što mislim da su veliki stručnjaci nego što su sebe zaštitili i nedodirljivi su tako da famozni put pacijenta se izgubi negdje na pola puta a malo je onih koji dođu do njih i dobiju adekvatnu pomoć. Onoliko koliko se čuvamo dobro nam je”, govori Vovna za Patriju.

Kada je riječ o socijalnim nemirima, sociologinja iz Tuzle smatra da ih neće biti jer su građani zadovoljni.

“Čak suprotno, ali su izgubili povjerenje u one koji ih trebaju povesti. Oni koji su bili najglasniji na nemirima 2014. sad su dobro uhljebljeni sa prosječnim primanjima oko 8.000 KM u raznoraznim domovima u BiH”, zaključila je Vovna.

Izvor: Novinska agencija Patria

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti