21.06.2024.
HomeNovostiJednomjesečni pritvor savjetniku načelnika Živinica i direktoru rudnika "Đurđevik"

Jednomjesečni pritvor savjetniku načelnika Živinica i direktoru rudnika “Đurđevik”

Opštinski sud Živinice je na prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona odredio jednomjesečni pritvor za savjetnika načelnika Živinica Abdulaha Zukića (40), te v.d. direktora Rudnika mrkog uglja “Đurđevik” Samira Suljića (44), obojica iz Živinica, zbog sumnje da su počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela.

Oni su osumnjičeni da su od maja do početka jula, koristeći svoj položaj, od vlasnika i odgovornog lica u jednoj firmi koja pruža usluge zaštite Rudniku i kojoj je ovo javno preduzeće dugovalo 300.000 KM za pružene usluge u prethodnom periodu, tražili u telefonskim ili ličnim kontaktima da im predaju dio od 15 odsto od ukupnog potraživanja u novcu, oko 45.000 KM, kako bi posredovali i uticali da preduzeće “Elektroprivreda BiH” ovoj agenciji isplati pomenuti dug.

Nakon što je “Elektroprivreda BiH” ovoj agenciji za zaštitu isplatila potraživanja prvog dijela duga u iznosu od 200.000 KM i dogovorena isplata preostalog dijela duga od 100.000 KM, u vozilu direktora ove agencije 2. jula ove godine Suljiću je isplaćen novac u iznosu od 30.000 KM, nakon čega su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa) osumnjičenog uhapsili, a odmah nakon toga i Abdulaha Zukića.

Kantonalno tužilaštvo je, u saradnji sa pripadnicima Sipe, u ovom predmetu istragu vodilo u prethodnih 20 dana, te su po primopredaji novca osumnjičeni uhapšeni.

Postupajući tužilac je donio naredbu o sprovođenju istrage i ispitao osumnjičene.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti