16.06.2024.
HomeNovostiPritajili se naručioci pola tone kokaina: Ko je to iz Tuzle naručio...

Pritajili se naručioci pola tone kokaina: Ko je to iz Tuzle naručio banane, a poslali mu drogu?

Naručioci više od pola tone kokaina prošvercovanog u kontejneru sa bananama koji je trebalo da uđe u BiH, ali je zaplijenjen u Hrvatskoj, najvjerovatnije su imali dojavu da se ta pošiljka prati, zbog čega nisu ni preuzeli robu koju je hrvatska policija na kraju morala izvaditi iz kontejnera, saznaju “Nezavisne”.

Kako bi došle do naručilaca droge vrijedne oko 60 miliona evra, policije u regionu su sarađivale te je ozvučen kontejner sa bananama koji je, kada je droga izvađena, nastavio put u BiH, odnosno prema firmi koja ih je naručila.

Takođe su praćene i određene osobe, ali niti u BiH, niti u Hrvatskoj zasad niko nije uhapšen u vezi s ovom rekordnom zapljenom kokaina, jer su naručioci bili vrlo oprezni, najvjerovatnije zbog informacije da su pod lupom policije.

Takođe, saznajemo da su u tuzlanskoj firmi koja je naručila banane prilikom ispitivanja negirali povezanost sa narkoticima, ali istraga u ovom slučaju se nastavlja.

Pretpostavlja se da su narkotici koji su zaplijenjeni bili namijenjeni tržištu BiH i Srbije, a postoje određena saznanja da je jedan dio ove pošiljke trebalo da završi u banjalučkoj regiji.

Podsjetimo, policija u Pločama izvadila je 584 kilograma kokaina velike čistoće pristiglog još 30. marta iz Južne Amerike, koji je bio skriven u duplom dnu kontejnera sa bananama. Prvo su skoro dvije sedmice čekali da vide ko će preuzeti drogu, ali je postojala mogućnost da kontejner ode iz pločanske luke pa su izvadili kokain i pri tome su korišteni i psi.

Tamošnja policija potvrdila je da je uspostavila međunarodnu saradnju te da se istraga u ovom slučaju nastavlja.

Oni su potvrdili da je utvrđeno da taj kokain nije bio namijenjen Hrvatskoj, nego susjednim zemljama, zbog čega je uspostavljena međunarodna saradnja i kriminalistička istraga se nastavlja.

U vezi s tim bezbjedonosne agencije u BiH se do sada nisu oglašavale.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti