21.06.2024.
HomeNovostiIzjava decenije - Srđan Blagovčanin o "non paperu": "Cijenim da je ovo...

Izjava decenije – Srđan Blagovčanin o “non paperu”: “Cijenim da je ovo sviranje ku*cu…”

Danima se vodi diplomatska trakavica o “non-paperu” koji je, navodno, napisao premijer Slovenije Janez Janša.

U tom navodnom dokumentu, koji je navodno poslan u kabinet šefa Evropskog vijeća Charlesa Michela, predlaže se prekrajanje granica na Zapadnom Balkanu.

Šta je, ustvari, “non-paper”?

“Non-paper” u pravilu služi za neslužbeno iznošenje diplomatskog stajališta da bi se uvidjelo kako će to stajalište biti primljeno i da se utvrdi maksimalna zajednička pozicija, bez preuzimanja odgovornosti za sadržaj dokumenta. Upravo zato što je riječ o osjetljivim pitanjima, ne navode se imena autora “non-papera”, neslužbenog dokumenta koji se u diplomatskom rječniku može prevoditi i kao “radni dokument”, prenosi Raport.ba.

U suštini, diplomatski protokol niti kompletna diplomatija ne prihvata niti poznaje “non-paper” i tretira se kao nešto što ne postoji.

Novinar N1 iz Slovenije Miha Orešnik pojasnio je, također, šta to znači.

“Jako je čudno sve što se događalo oko tog dokumenta. “Non-paper” je dokument koji, ustvari, ne postoji. To je neslužbeni dokument koji faktički ne postoji. I to govori i opozicija. I sama činjenica da se taj dokument pojavio u javnosti je skandal sam po sebi”, naveo je Orešnik.

Zanimljiv je komentar dao i direktor Transparency Internationala BiH Srđan Blagovčanin.

“Cijenim da je ovo sviranje k….., da bi se ovo desilo, potreban je minimum novi Berlinski kongres, što je malo vjerovatno, tako da bih sugerisao da se vratimo prozaičnim pitanjima nabavke vakcina, respiratorima, GRAS-u, parkingu UKC BL od 35 miliona itd…”, napisao je Blagovčanin.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti