Priprema se dokument za opoziv Donalda Trumpa

0

Članice Predstavničkog doma Ilhan Omar i Alexandria Ocasio-Cortez pozvale su na opoziv (impeachment) predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Nakon što su njegove pristalice nasilno upale u zgradu Kongresa u srijedu u trenutku kada je trebalo da Predstavnički dom i Senat verifikuju rezultate predsjedničkih izbora od 3. novembra, ove dvije pripadnice Demokratske stranke, ali kako javlja Reuters, i još neki članovi Kongresa, traže Trumpov opoziv prije inauguracije novoizabranog predsjednika Joea Bidena.

Do haotičnih scena je došlo nakon što se Trump, koji odbija da prizna rezultate i obaveže na miran prijenos vlasti, obratio hiljadama demonstranata u Washingtonu i ponovio neosnovane tvrdnje da su izbori ukradeni.

Postoje dva načina za uklanjanje predsjednika s funkcije: 25. amandman američkog Ustava i opoziv, praćeni presudom Senata. U oba scenarija, potpredsjednik Mike Pence bi preuzeo funkciju do Bidenove inauguracije.

Reuters se poziva na izvor upoznat s ovim naporima, koji je rekao da je bilo preliminarnih razgovora između nekih članova vlade i Trumpovih saveznika o pozivanju na 25. amandman.

Američki zvaničnici su saopćili kako je ”osiguran“ kompleks Kapitola nakon što je naoružana policija okončala višesatnu okupaciju koju su vršile pristalice američkog predsjednika Donalda Trumpa, javlja Anadolu Agency (AA).