Četvero mrtvih nakon upadaTrampovih pristalica u Kongres

0
WASHINGTON, DC - JANUARY 06: Protesters interact with Capitol Police inside the U.S. Capitol Building on January 06, 2021 in Washington, DC. Congress held a joint session today to ratify President-elect Joe Biden's 306-232 Electoral College win over President Donald Trump. A group of Republican senators said they would reject the Electoral College votes of several states unless Congress appointed a commission to audit the election results. (Photo by Win McNamee/Getty Images)

Stotine pristaša Donalda Trampa (Trump) upali u sinoć zgradu američkog Kongresa u Vašingtonu. Smrtno su stradale četiri osobe, objavila je policija.

Nakon četverosatne opsade zgrade Kongresa, zakonodavci su se ponovo okupili kako bi nastavili s verifikacijom pobjede Džo Bajdena (Joe Biden) na američkim predsjedničkim izborima. Vašington je i dalje pod policijskim satom, a zgrada Kapitola i okolne ulice okružene je pripadnicima interventne policije.

Gradonačelnica Vašingtona Mjurijel Bouser (Muriel Bowser) izdala je preko noći policijski sat.

Šef policije DC kaže da su od 21:30 sati po lokalnom vremenu izvršili 52 hapšenja, četiri zbog nošenja pištolja bez dozvole, jedno zbog nošenja zabranjenog oružja, 47 zbog kršenja policijskog sata i nezakonitog ulaska.

Pronađene su dvije bombe sa cijevima, jedna iz ureda Demokratskog nacionalnog odbora, nedaleko od Kapitola, i jedna iz obližnjeg sjedišta Republikanskog nacionalnog odbora, javlja CNN.

Povrijeđeno 14 policajaca

Gradonačelnik DC-a Bovser i šef policije Robert Konte (Contee) održali su pres konferenciju zbog protesta.

Rekli su da je žena koja je upucana bila dio grupe više pojedinaca koji su prisilno ušli u sobu kuće koja je još uvijek zasjedala.

Suočili su se s njima policajci u civilu, a policajac je izvukao oružje i ispalio ga.  Žena je prebačena u bolnicu i proglašena mrtvom. Vlasti joj zadržavaju ličnu kartu dok se ne obavijeste najbliži rođaci.

Rekli su i da su umrle još tri osobe, jedna je bila odrasla žena, a drugo dvoje muškarci. Ozlijeđeno je najmanje 14 pripadnika policijske uprave Metro. Dvoje je primljeno u bolnicu, jedan je imao ozbiljne povrede nakon što su ga uvukli u masu, a drugog je projektil pogodio u lice.

Vanredna situacija

Do sada je uhapšeno više od 52 osobe, a 47 od njih zbog kršenja policijskog sata.

Gradonačelnica Vašingtona Mjurijel Bouser (Muriel Bowser) produžila je vanrednu situaciju za 15 dana do dana inauguracije.

– Mnoge su osobe došle u Distrikt naoružane i u svrhu sudjelovanja u nasilju i razaranju, a bavile su se i nasiljem i razaranjem. Ispaljivale su hkemijske nadražujuće tvari, cigle, boce i pištolje – rekla je gradonačelnica Muriel Bowser.

Grad je već pod policijskim satom koji je proglasio gradonačelnik od 18 u srijedu do 6 sati, iako je na desetine ljudi uhapšeno zbog kršenja naredbe.