23.07.2024.
HomeSvijetPrigožin traži proglašenje završetka "specijalne vojne operacije", sve je spremno za ruski...

Prigožin traži proglašenje završetka “specijalne vojne operacije”, sve je spremno za ruski neuspjeh

Vođa zloglasne ruske plaćeničke vojske Wagner, Jevgenij Prigožin, u komentaru koji je objavila njegova press služba rekao je da bi proglašenje završetka “specijalne vojne operacije” u Ukrajini i zadržavanje fokusa na područjima koja su okupirana od strane Rusije bili idealni za tu zemlju.

“Za vlasti i za društvo u cjelini potrebno je staviti neku vrstu tačke na ‘specijalnu vojnu operaciju’. Idealna opcija je objaviti završetak specijalne vojne operacije i obavijestiti sve da je Rusija postigla rezultate koje je planirala, a mi smo ih u nekom smislu doista i postigli. Uništili smo ogroman broj vojnika Oružanih snaga Ukrajine i možemo sami sebe izvijestiti da je naš zadatak izvršen”, rekao je Prigožin, a citat je preveo portal Ukrainska pravda.

“Teoretski, Rusija je to već postigla uništavanjem velikog dijela aktivnog muškog stanovništva Ukrajine, zastrašivanjem drugog njegovog dijela koji je pobjegao u Europu. Rusija je odsjekla Azovsko more i veliki dio Crnog mora, zauzela veliki dio teritorija Ukrajine i stvorila kopneni koridor do Krima”, dodao je.

“Priprema se za ruski neuspjeh”

U svojoj novoj analizi Institut za rat (ISW) tvrdi da Prigožin trenutno izjavama priprema teren za slučaj uspjeha ukrajinske protuofanzive. Njegova je press služba jučer također objavila esej u kojem navodi da se bez obzira na sve Rusi trebaju nastaviti boriti.

U eseju tvrdi kako je vjerovatnije da će predstojeća ukrajinska protuofanziva uspjeti nego propasti. Također je odbacio mogućnost bilo kakvih pregovora s Ukrajinom koji bi uključivali nagodbu i Rusiju lišili područja koje je do sada osvojila.

“Poraz je dobar za Rusiju”

Prigožin je također izjavio je da će svaki scenarij u kojem se Rusija suoči s porazom rezultirati valom “radikalnih nacionalnih osjećaja” u Rusiji, a koji će poslužiti kao katalizator za oživljeni ruski patriotizam.

“Važno je napomenuti da Prigožin – jedan od najekstremnijih ideoloških vođa ruske proratne frakcije – smatra da Rusija može doživjeti poraz u Ukrajini i da bi takav poraz u kratkom roku zapravo koristio Rusiji. Prigožinovi komentari, zajedno s komentarima drugih radikalnih proratnih glasova, naglašavaju prioritet koji proratna zajednica stavlja na jačanje ruskog društva za dugu borbu protiv Zapada”, navodi ISW.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti